Само озбиљна киша или наводњавање летину спасавају

НОВИ САД: Тропски талас већ неколико дана наноси велику штету најзаступљенијим усевима на нашим ораницама, кукурузу и соји; а још врелији дани тек долазе:

Кукуруз је овог пролећа посејан на приближно милион хектара, а соје на око 250.000 хектара и мада агрономи саветују да се сеју рани хибриди да би се усеви спасли од врућина и суше користи нису велике јер ћуди климе не дозвољавају да се биљке развијају, пошто услед високих дневних температура нема фотосинтезе. Већ сада је уочљиво да ће род у жетви бити нижи, али агрономи се још не усуђују да изнесу процене колико ћемо имати мање ових усева. Клима се мења, па постоје изгледи да после сунца уследи пад температуре и киша накваси жедне биљке и поља.и донекле поправи стање усева. Али, уколико у наредним седмицама падавине изостану, чека нас тешка пољопривредна година.

- Пожутеле махуне соје већ су почеле да отпадају, већ сада се може рећи да ће род бити знатно умањен и да ће се са жетвом соје кренути још у августу – каже др Војин Ђукић са Научног института за ратарство и повртарство у Новом Саду .

Процена је, каже др Ђукић, да соји недостаје стотину литара кише по квадратном метру, с тим што падавине у том обиму нису потребне баш на свим подручјима јер је током маја и јуна у неким деловима на северу земље било падавина.

- Овога лета се показало поново да соју не вреди сејати ако нема система за наводњавање. Зато они који желе добар принос и квалитетно зрно морају кренути да улажу у системе за наводњавање - истиче Ђукић.

Он наводи да има ратара који наводњавају соју, али да је тај проценат безначајан у односу на површине које заузима соја.

– Код нас није још заступњено наводњавање соје, али нас ћуди климе уче да морамо мењати досадашњи начин производње – истиче др Ђукић и каже да се у Италији скоро целокупне површине под сојом наводњавају, да се у Мађарској наводњавају мало веће површине у односу на наше прилике, али да у Румунији и Бугарској наводњавање соје није застуљено.


И сунцокрет у опасности

Сунцокрет добро подноси сушу, али као и свакој биљци и њему је потребна влага - каже др Владимир Миклич са Научног института за ратарство и повртарство. - Има парцела где су сунцокрети баш добри, али има и њива где су доњи листови почели да жуте, што је рано за ово доба године. Уколико не буде кише, рани хибриди ће пребрзо сазрети, што ће се одразити на принос јер ће зрно бити ситније, докће сунцокрети касније посејани пребрзо проћи кроз фазе зрења и такође донети умањен род.


Др Горан Бекавац са Научног института за ратарство и повртарство наглашава да се о наводњавању меркатилног кукуруза може причати теоријски, јер су за то потребна велика новчана улагања у водосистеме и огромне количине воде, па је за кукуруз једини спас киша.

Усев је до пре неколико дана одолевао лошим климатским условима, каже др Бекавац, али свакодневне врућине све више и више заустављају раст.

– Извесно је да ћемо имати мање кукуруза, али за колико процената ће бити нижи приноси то нико не може поуздано да каже. Сигурно је само да ће велики топлотни талас озбиљно угрозити кукуруз. Уколико се клима не промени већ уследе и у наредном периоду високе дневне температуре, биће то озбиљан ударац па ће бити доста њива где уопште неће бити кукуруза, пошто већ сада има ратара који су кренули да га преоравају - истакао је др Бекавац.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести