Суша све већа претња: Кукуруз се некако држи, соји хитно треба кише

НОВИ САД: Сада када је жетва пшенице завршена и род смештем у силосе, погледи су нам усмерени ка кукурузу, соји и сунцокрету чији род треба да убирамо на јесен.
susa kukuruz
Фото: Youtube Printscreen

Због велике суше и високих дневних температура ратари и агрономи брину да ли ће биљке успети да издрже врућину и сушу и колики ће бити приноси услед ових временских неприлика .

На изглед кукуруз се за сада држи, сунцокрет, којем топлота и суво време не шкоде, одвише лепо се развија .једино соја која воли кишу тешко подноси сушу.

У сваком случају, свим биљкама треба кише и уколико се суша настави, одразиће се на висину приноса.

- Рани хибриди кукуруза прошли су фазу свилања и метлања па су прошли најосетљивији период у којем је и било падавина, додуше не на свим подручјима и не у истом обимуи тај кукуруз је успео да се одржи, али је и њему потребна влага. Кукуруз касније сејан тек треба да цвета, па како се најављују тропске врућине без кише, може да заостане у развоју – каже за “Дневник” др Горан Бекавац са Научног инсититута за ратарство и повртарство у Новом Саду.

Недостатак влаге, већ сада наводи др Бекавац, биће озбиљан проблем за развој кукуруза, поготово што се најављује тропски талас.

И пољопривредници се слажу да је земља сува и да биљкама треба влаге, зато кажу да им предстоји тешка година, у којој могу да остану и без пара и без усева. Сумњају да цене новог рода неће покрити високе трошкове сетве јер су сада на берзама усеви од прошле године појефтинили.

- Чак и да заливамо њиве, опет не би имали користи јер је скупа нафта и струја - каже ратар Јозеф Фокман из околине Новог Сада. – Температуре су толико високе да и заливање ноћу хладном водом из бунара може да представља ризик и науди усевима - каже Фокман.


На берзи расту цене

На Продуктној берзи Нови Сад пондер цена кукуруза била је 31,9 динара без ПДВ-а, соје 71 динара, такође без ПДВ-а,а пшенице 36 динара

Гледајући цене од прошле недеље, приметан је раст коштања кукуруза за 2,9 одсто, соје четири одсто и пшенице 4,3 одсто.

Уколико ценовна кретања буди и надаље расла, ратарима коштање не би требало да буде брига већ само климатске неприлике, на које, додуше, не могу да утичу.


Он додаје да за сада кукуруз одолева суши, али да је соја у лошем стању, одбацује махуне и жути и није довољно ни нарасла.Земља је толико сува да понегде и коров слабо успева. Уколико се наставе врућине, остаћемо без значајног дела прихода – наглашава Фокман.

Сунцокрет је већ завршио цветање па се ратари који су га сејали, а њих је највише у Банату, надају да ће кренути да га жању већ крајем агвуста.

– Жетва ће сигурно кренути две седмице раније – сматра пољопривредник Горан Јосифоски из Црепаје у општини Ковачица, задовољан како уљарица напредује .

-У делу јужног Баната око Панчева било је доста кише, чак 60 литара по квадратном метру па су пољопривредне културе на том подручју солидне. Чак је и соја кренула да расте и не суши се, а и кукуруз је, бар сада, добар - истиче Јосифовски.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести