Шећерана у Жабљу ове сезоне неће радити?!

Шећерне репе, извесно је, биће посејано значајно мање него лане због цене шећера на светској берзи. Јефтин шећер допринео је томе да је Грчка компанија „Хеленик шугар” најавила да планира да овога марта преради репе посејане на 12.000 хектара у шећерани у Црвенки, док шећерану у Жабљу није споменула.
Šećerana u Žablju foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Шећерана у Жабљу фото: Дневник.рс/Б. Лучић

„Није извесно да ли ће шећерана у Жабљу радити јер још уговарамо сетву“, изјавио је за „Дневник” портпарол грчке компаније Христос Алексопулос. „Ово је тренутак да држава помогне субенцијама као што то чине државе ЕУ.

Лане је „Хеленик” имао уговорених 23.000 хектара под репом, што је било 5.000 хектара више него у сетви 2016.“ 

„Хеленик шугар” понудио је кооперантима гарантовану цену репе од 32 евроцента за принос већи од 60 тона по хектару и дигестију изнад 15, што, по речима произвођача, није тешко постићи применом потпуне агротехнике. Лане је дигестија била изнад 16, а принос већи од 50 тона по хектару.

Међутим, на недавном састанку с великим произвођачима чуло се незадовољство откупном ценом репе, што је и разлог зашто ће, по свој прилици, шећерана у Жабљу ове сезоне бити затворена. Лане је, подсећамо, откупна цена репе била око 40 евроценти.

Како ће бити у другим шећеранама, које држи „МК комерц”, јавности није познато, али се очекује да ни код њих неће ићи глатко јер је Европа укидањем квота (на снази од 1. октобра 2017) колико шећера може бити произведено у Европи а колико бити увезено, тржиште те индустрије препустила понуди и тражњи, што је допринело паду цена репе. Очекивања су да ће догодине цене ићи доле још око 20 одсто.

Килограм шећера у продавницама се сада продаје по 60 динара до највише 65, а до прошле године се продавао за око 90 динара.

По подацима Пословне заједнице за индустријско биље, шећерна репа је лане заузимала 62.000 хектара, а у „Житима Србије” кажу да ће овога марта шећерне репе бити посејано на између 50.000 и 60.000 хектара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести