Шећерна репа посејана на 40.000 хектара

Увелико је већ кренула сетва кукуруза и сунцокрета, на шта је  сигурно утицала и пандемија изазвана коронавирусом, јер има ратара који су  најважнији посао у години већ завршили, док је другима остало посла у наредних десетак дана.
Setva u novosadskom ataru Foto: F. Bakić
Фото: Сетва у новосадском атару Фото: Ф. Бакић

Очекивања су да ћемо сунцокрета посејати до 220.000 хектара, соје на око 240.000 хектара и кукуруза на милион хектара.

Шећерна репа је посејана пре месес дана, али у Пословној заједници „Индустријско биље” немају поуздане податке о томе колико је репа заузела, али су предвиђања да ће је бити између 38.000 и 40.000 хектара. 

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић приметио је да ратари журе да обаве сетву, и да је још рано говорити о томе на колико површина је посао већ завршен, јер сејање напредује из дана у дан.

– Клима је добра, а у наредном периоду топло време ће угрејати оранице – рекао је Саковић, осврнувши се на чињеницу да се сетва одвија у посебним условима, али да то пољопривреднике не омета да буду вредни и посао заврше у оптималним роковима.

Пољопривредник из Сенте Ференц Шоти већ је завршио сетву кукуруза и сунцокрета и ишчекује да семе никне за неколико дана.


Каква сетва, таква жетва

По речима др Драгане Латковић с Пољопривредног факултета у Новом Саду, тренутно је оптималан року за сетву куруза. Пољопривредници, навела је др Латковић, треба да поведу рачуна о дубини и густини сетве, користе више хибрида, а у подручјима где је површински слој земље просушен треба да је поваљају „кембриy” ваљком.

– Сетва кукуруза увелико траје, а мој савет је да посао заврше од 20. до 25. априла јер, каква је сетва, таква ће бити и жетва – казала је др Латковић.


– Временски услови су били идеални, а земља довољно влажна и угрејана – казао је Шоти, додавши да су на северу Бачке њиве пуне пољопривредника и трактора. – Ни мене, а ни друге колико сам обавештен, полиција није заустављала ни контролисала током полицијског сата.

И Зоран Сефкеринац из Панчева каже да је на банатским њивама радно и да се сетва обавља у најбољем реду, мислећи на то да је клима добра за овај посао и да пољопривреднике нико не омета да сетву заврше током ванредне ситуације.

– За кукуруз ми треба још два дана па да буде посејан, и онда крећем да сејем сунцокрет – казао је Сефкеринац. – Очекујем да посао приведем крају у наредне две седмице.

Он је додао да је још пре три седмице припремио оранице за сетву, па је у ишчекивању да и надаље клима иде наруку земљорадницима, да род буде квалитетан, а приноси високи.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести