Сетва може да почне: Кукуруз главни на њивама, расте и сунцокрет

НОВИ САД: Пролећна сетва може да почне, тачније, почеће чим временске прилике омогуће улазак механизације у њиве. Очекивања су да ће јаре пољопривредне културе заузети у сетви приближно исте површине као лане, уз осцилације мање-више десет до 20 одсто, па ће на њивама највише површина бити под кукурузом, сојом и сунцокретом.
kukuruz setva
Фото: Dnevnik (arhiva)

Јесенас је, подсећамо, по подацима „Жита Србије” – Удружења за унапређење производње и извоза жита и уљарица, пшеница посејана на  675.000 хектара, што представља својеврстан рекорд по заузетим површинама какав се не памти у протекле две деценије. Површине под уљаном репицом, по подацима „Жита Србије”, такође засејаном јесенас, забележиле су исто раст јер су заузеле око 52.000 хектара у односу на јесен 2016, када се та култура зеленила на 25.000 хектара.

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић изјавио је да ће ове године кукуруз, соја, сунцокрет бити доминатни у сетви јарих усева.

Процењујемо да ће овог пролећа кукуруз бити посејан на око 900.000 хектара, премда га је лане било на 970.000 хектара, каже Саковић, наводећи да је све до пре неколико година кукуруз сејан на површинама већим од милион хектара.

Према његовим речима, кукуруза је из године у годину све мање, а разлог за то је вероватно и прошлогодишња суша, која је у неким деловима земље била готово као непогода.

Очекивања су и да ће соје овог пролећа бити посејано мање него лане, а разлог је исто суша која је десетковала принос. Лане је соје било на 230.000 хектара, а сада се претпоставља да неће заузети више од 200.000 хектара. Од јарих култура једино ће бити више засејано сунцокрета: уместо лањских  200.000 хектара, сунцокрет ће се жутити на површинама до 250.000 хектара, поручује наш саговорник.

Процене из „Жита Србије” уклапају се у приче пољопривредника па тако председник Удружења власника комерцијалних газдинстава „Ковин” Јадран Анђелковић каже да ће у јужном Банату у пролећној сетви доминитари кукуруз и сунцокрет, али ће бити и соје, коју банатски ратари радо сеју због близине Дунава и каналског система ДТД јер дренажним цревом могу да одводњавају односно наводњавају њиве.

У катастарској општини Ковин има 31.000 хектара ораница и у структури сетве поменуте три пољопривредне културе заузеће 40 одсто јер је јесенас пшеница заузела чак 40 одсто површина, а уљана репица 20 одсто, наглашава  Анђелковић.


Приноси ће бити просечни

Аграрни аналитичар Жарко Галетин процењује да ће у пролећној сетви највише „страдати” кукуруз, односно да ће га бити посејано мање него лане, првенствено због суше, док ће друге пролећене културе заузети готово исте површине као прошле године.

У недостатку сетвене стратегије, где би држава требало да изради карту земљишта, на којој би било наведено који усеви најбоље успевају на сваком подручју у земљи, пољопривредници би требало да примењују потпуну агротехнику и да размишљају о инвестирању у заливне системе и измене сетвене структуре у корист поврћа под пластеницима, навео је  Галетин.

Казао је да се очекује да ова година у пољопривреди буде просечна у погледу приноса јер имамо квалитетно земљиште, које је сада, после снега, добило и потребну влагу.


И у Бачкој, поготово на северу, највише ће бити кукуруза, каже председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш.

Како је даље рекао, кукуруза ће се сејати по традицији највише, а шта ће се још уз њега посејати зависи од уговарања, цене усева и понуде, односно тражње.

Није у свим подручјима покрајине суша пођеднако угорозила усеве па је тако у неким деловима Бачке кукуруза јесенас било, за разлику од Баната, где није ни било бербе, сматра Киш.

Он додаје да је пољопривредницима тешко да планирају сетву јер не знају временску прогнозу унапред, а поготово не цене усева у време када је биљка спремна за брање.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести