Симић: Кукуруз у критичној фази, вапи за влагом

ЈАГОДИНА: Кукуруз се у Поморавском крају због суше налази у критичној фази, а може се догодити да понегде уопште неће бити рода, рекао је данас за Тањуг Миодраг Симић из Пољопривредне саветодавне службе за Поморавски округ у Јагодини.

"Кукуруз је у критичној фази, јер сада треба да се налива зрно, али тамо где су велике густине и земљиште које брже пуштају валгу, ту је подгорео, док се на тежим земљиштима и земљистима близу река где је подводних вода више, још држи", објаснио је Симић.

На многим парцелама, пре свега где је густо сејан, има пуно јалових биљака што значи да ту неће бити рода јер није било ни оплодње, додао је Симић.

Генерално, кукуруз вапи за влагом а и даље се најављују високе температуре, видећемо шта ће бити, али у принципу ништа није обећавајуће, наводи Симић.

Подсећа да су пољопривредници, пролетос, уз све тешкоће, добро урадили посао, засејали, заштитили од корова, њиве су биле лепе, али констатује да је ово време без кише све упропастило.

Због суше, а обилне кише у овом делу Србије, није било недељама, "не пати само кукуруз, већ и сви остали пролећни усеви, пре свега соја, повртарске биљке, траве, сунцокрет мало мање, али и воће и винова лоза", навео је Симић.

Кукуруз је, иначе, најзаступљенија житарица у Поморавском округу, а ове је године засејан на око 50.000 хектара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести