Снег добро дошао пшеници

ЈАГОДИНА: Пшеници и осталим озимим стрним житима у Поморавском округу, који су у различитим фазама развоја, овај снег је веома добро дошао, као топлотни изолатор, али и да се поправи стање влага у земљишту, после суше, рекли су стручњаци Пољопривредно саветодавне стручне службе (ПССС) у Јагодини. 
psenica sneg
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

Због дуготрајне суше прошле јесени, у овом округу је пшеницом и осталим стрним житима, засејано свега 65 одсто планираних површина.     

Сетва је каснила и обављана је, „како је ко могао, често и без орања, само са тешким тањирачама и велике површине су тек у фази клијања и ницања“. 

Овај снег ће добро доћи и тек пониклим житима, јер поправља стање влаге која је неопходна, изјавио је новинарима стручни саветодавалац за ратарство ПССС Миодраг Симић. 
Он је оценио да нема бојазни од измрзавања, и напоменуо да наше сорте пшенице могу издржати темепаруру и до минус 20 степени. 

Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

Симић је потсетио ратаре да се припреме за прихрану пшенице, коју требају обавити у другој половини фебруара. 
У Поморавском округу, озимим стрним житима се годишње сеје око 20.000 хектара, највише пшеницом, око 15.000 хекатра а остало јечмом, тритикалом...

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести