ШТА ДОНОСИ ИПАРД ПРОГРАМ ДОМАЋОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ? Бесповратан новац из европских фондова и за куповину дронова

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства објавило је први јавни позив ИПАРД 3 у оквиру Мера 1.
dron
Фото: pixabay.com

ИПАРД је српској пољопривреди у претходном програмском циклусу донео инвестициону подршку од 175 милиона евра из буџета Европске уније, а у новом програмском циклусу нашим пољопривредницима биће на располагању још више новца из буџета ЕУ - 288 милиона евра. Уз аграрни буџет за 2024. годину - 90 милиона из буџета Републике Србије, биће чак око 400 милиона евра инвестиција у српску пољопривреду - предочено је „Дневнику” у Министарству пољопривреде. - Кроз овај програм новац из европских фондова je први пут у виду бесповратне подршке исплаћиван крајњим корисницима. Дугорочни ефекти ће се тек пратити, а у овом тренутку може се рећи да је програм испунио смисао и покренуо циклус модернизације и унапређења конкурентности пољопривредне производње и прераде и развој руралних заједница и побољшање квалитета живота људи који у њима живе.

175 милиона евра донео ИПАРД српској пољопривреди у претходном програмском циклусу

У наредном периоду наставиће се са спровођењем мера намењених подршци развојa примарне пољопривредне производње, прерађивачких капацитета и руралног туризма, које ће бити проширене на нове секторе и инвестиције.

Фото: F. Bakić

288 милиона евра биће још на располагању у новом програмском циклусу

- Мера 1 ће укључити и сектор рибарства и корисници ће моћи да остваре подршку и за специјализована возила, чак и за дронове. Мера 3 ће бити проширена на два нова сектора - прераду рибе и осталих усева, док ће Мера 7, поред подршке изградњи и опремању категорисаних угоститељских објеката, укључивати и подршку за директну продају пољопривредно-прехрамбених и других локалних производа на газдинству, у локалним продавницама, на пијацама, у ресторанима.... Биће обухваћена и изградња и опремање објеката за пружање услужних делатности мањег обима - навели су у министарству. - Акценат ће бити на подршци младим пољопривредницима (за њих ће повраћај износити чак 70 процената) и на инвестицијама у обновљиве изворе енергије и управљање отпадом, за које ће подстицаји бити увећани за десет процената.


Новчана подршка у еврима

Интезитет подршке у Мери 1 износи 60 до 75 процената, односно од 20.000 до 1.000.000 евра у оквиру једног јавног позива и до два милиона евра у оквиру програмског циклуса.

Мера 3 доноси 50 до 60 процената, односно максимално се може добити 2,5 милиона евра у оквиру програмског циклуса а по јавном позиву: од 20.000 до 1,3 милиона евра у свим секторима.

Мера 7: подразумева интезитет подршке 60 до 75процената. Укупна подршка коју корисник остварује у оквиру Мере за програмски циклус је 600.000 евра. За рурални туризам: по јавном позиву може се добити од 20.000 до 300.000евра, у Сектор директног пласмана: изградња и опремање: 5.000 - 300.000 евра, а само опремање објекта: 5.000 - 100.000 евра, док су у Сектору услуга малог обима - изградња и опремање: 5.000 - 300.000 евра а само опремање: 5.000 - 200.000 евра.


Висина подршке ће у актуелним мерама износити од 50 до 75 одсто вредности прихватљивих инвестиција (до чак 100 посто у Mери 6 – намењене развоју руралне инфраструктуре која је у припреми). Значајно је да је и даље могуће до половине одобреног бесповратног новца добити авансно, на почетку извођења пројекта. Такође, висина одобрене подршке може бити увећана у фази исплате новца индексацијом у складу са индексом цена Републичког фонда за статистику.

З. Делић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести