Станојевић: Држава да учини да малина остане српски бренд

БЕОГРАД, ИВАЊИЦА: Национални савет за малине неће одређивати цену, изјавио је државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић и додао да је током састанка с малинарима договорено да се проблеми малинарства решавају на стратешки начин. 
malina
Фото: Tanjug (Video, arhiva)

Станојевић је за РТС  нагласио да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама за откупну цену - како би се баланс око лоше цене постигао договором малинара и хладњичара и поручио да држава мора да учини све да малина буде и остане српски бренд.

Ми смо јуче имали састанак с представницима малинара Удружења “Лимска долина” из Пријепоља и из Прибоја, као и са Удружењем пољопривредних произвођача Ужице, који су окончали протест. Имали смо један дуг разговор. Договорили смо се да проблеме малинарства решавамо не на дневном нивоу када почне берба, већ на један стратешки начин, рекао је Станојевић. 

Он је, ипак, рекао да не може да каже колика ће бити цена малина јер је то ствар тржишта.

Оно што смо се јуче договорили и оно на чему ћемо инсистирати код хладњичара је да се не утврђују дневне, већ аконтне цене, рекао је Станојевић. 
Државни секретар је истакао да држава већ спроводи десет до 15 мера, којима подстиче малинарство и уопште воћарство.
Он је додао да Национални савет за малину неће одређивати цену.

Национални савет за малину формиран је на захтев пре свега произвођача малина – њихових удружења. У њему ће поред осталих бити и два представника министарства. Ми треба да израдимо стратешки документ где ћемо прво дефинисати актуелну ситуацију која се тиче производње и прераде малина и да практично следеће године не долазимо у ситуације у коју смо дошли не само ове, већ и прошле године, рекао је Станојевић. 

Напоменуо је да ће држава и министарство посредовати у кризним годинама.


Данас стиже ђубриво у Ивањицу

Први контигент ђубрива, које је одобрено пољопривредним произвођачима, данас стиже у Ивањицу. 

Председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић рекао је  да је на захтев овог удружења, одобрено из робних резерви 300 килограма по хектару.

Од 12 локалних самоуправа, само је наша Асоцијасија предала како би воћари који су имали штете од града, добили неку помоћ.Ђубриво ће се делити преко Пољопривредне службе Краљево по нашем захтеву. Истовараће се у магацин Јавног комуналног предузећа, а од понедељка када пристигне наредних пет шлепера, ђубриво ће се делити према списковима пољопривредницима, рекао је  Радовић за Глас западне Србије.


Ми као министарство и држава ћемо помоћи тако што ћемо посредовати када су кризне године што се откупне цене малина тиче, да тај баланс, те лоше цене, заједно поделе договором и једна и друга страна, рекао је државни секретар о могућности решавања проблема цена малине између малинара и хладњичара.

На захтев малинара да се разбију картели хладњачара, рекао је да нема доказа за то и позивао малинаре да се удружују.

Што се тиче картела, ја немам доказа за то. Малинаре позивам да се удружују у удружења, задруге, да буду сложни и да они заједно наступају јаче и боље, а да ми као држава помогнемо својим подстицајима, рекао је Станојевић.

Ипак, каже да верује да ће доћи до договора између малинара и хладњичара.

Те кризне године се често догађају и они некако на крају то избалансирају. Никад нико не буде задовољан, поготово произвођачи, али ја ипак мислим да ове године ипак неће бити тако црно као што су претпоставили пре неки дан, рекао је Станојевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести