ТЕЖИНА „ЖИВЕ ВАГЕ“ ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ Цена свиња и говеда зависиће и код нас од меснатости СТОЧАРСТВО У СРБИЈИ СЕ ДО 2025. ГОДИНЕ ПРИЛАГОЂАВА ЕУ СТАНДАРДИМА

Завршен је Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ чији је смисао био обука да се на линији клања товљеници и говеда класирају на основу меснатости.
2
Фото: pixabay.com

У земљама где је сточарство развијено одавно се меснатост свиња и говеда узима као главна код плаћања животиња док је код нас то још увек тежина - жива мера животиња.

- Једини разлог успостављању система класификације свињских и говеђих трупова јесте да се животиње плате на основу квалитета у односу на проценат меса - казао је за Дневник професор на Пољопривредном факлтету у Новом Саду др Иван Радовић. - Товљеник је квалитетна месната животиња са дугом полутком, и не би требало да се под товљеником подразумева све што не оде у приплод.

Све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда биће укључене у систем  класирања на основу меснатости
Фото: Дневник/М. Митровић

Проф. др Радовић истиче да је за годину дана трајања обуке купљена опрема, обучена и лиценцирана лица која ће радити на оцењивању меснатости на линији клања у кланицама. - Превиђеноје да све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда се укључе у овај систем. Обуку је у пројекту „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ прошло 30 малих и великих кланица.

У 2024. години, навео је, требало би да се донесу Закон о тржишту пољопривредних производа и правилници, и основано Национално контролно тело које ће пратити рад оператери на линији клања и класификаторе. - Наредна година биће година прилагођавања, а од 2025 године пројекат ће стартовати и да сви који су у обавези почну да раде по томе, дакле кланице које кољу више од 500 свиња и 40 говеда недељно.


Меснатост 58,2 процента

Проф. Радовић је подсетио да је у АП Војводини спроведен 2018. године Пројекат скрининга меснатости товљеника на линији клања у 13 кланица, осам великих и пет малих, где је измерено 77.000 полутки чија је просечна меснатост била 55,3 процента са значајно малом меснатошћу товљеника код малих фармера.

-У то време нисмо могли да покренемо да се товљеници плаћају на основу меснатости јер би оштетили мале фарме -казао је проф. Радовић.

 Затим је, навео је, Националним одгајивачким програмом 2022 -2023 године дефинисани критеријуму това, па је меснатост товљеника на линији клања била 58,2 посто код малих и средњих произвођача, па су се тек сада стекли услови да Пројекат успостављања система класирања трупова свиња почне и у Србији.


Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

По речима нашег саговорника када систем буде у примени треба да донесе јефтинији тов животиња, јер меснатији товљеник је јефтинији товљеник. - Килограм мишића тражи три пута мање енергије него један килограм масноће а са друге стране плаћаће се стварно на основу квалитета онога што примарни произвођач утови . До сада је плаћено на основу живе мере где су углавном товљачи који су континуирано инвестирали на фармама и селекцију били на неки начин дестимулисани јер је њихова цена била иста као и код свих других произвођача који то нису спроводили.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести