УРЕДБА ЕУ О ДЕФОРЕСТРАЦИЈИ Изазов или шанса за нашу соју

У Новом Саду ће 21. маја бити организован семинар „Уредба ЕУ о дефорестрацији – ЕУДР: изазов или шанса за соју из нашег региона”, како би се произвођачи, прерађивачи и трговци ове уљарице у Србији упознали са тиме које захтеве морају да испуне како би је извозили на тржиште Европске уније.
soja bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Семинар ће се одржати у Мастер конгресном центру Новосадског сајма и окупиће заинтересоване из Холандије и земаља Западног Балкана, са циљем подизања свести и повећања спремности за предстојеће регулаторне промене.

Скуп организују Амбасада Холандије и Дунав соја. Како су саопштили организатори, Уредба ЕУ о дефорестацији је усвојена 2023. и у пуну примену креће крајем ове године. Циљ те уредбе је да осигура растућу тражњу европског тржишта за пољопривредним производима, као што су палмино уље, гума, какао, кафа, производи од дрвета, говеда и соје, а да, притом, њихова производња није довела до губитка површина под шумама.

Наглашава се и да ће сви произвођачи, прерађивачи и трговци соје у Србији и у другим земљама западног Балкана морати да предузму мере како би и даље имали приступ тржишту ЕУ. У саопштењу се наводи да земље Западног Балкана, односно Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Румунија пласирају на тржиште ЕУ више од 70 одсто домаће производње соје у облику разних производа од соје, у укупној вредности од преко 500 милиона евра.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести