УСКОРО НОВА ПРАВИЛА ЗА СТОЧАРЕ И МЕСАРЕ Ево како ће европски стандарди променити начин мерења квалитета меса и у Србији

Најкасније до 2025. године, и у Србији би требало да заживе европски стандарди, по којима се свињско и говеђе месо класира и цени спрам меснатости производа, уместо што се, као што је код нас сада случај, продаје по “живој ваги”. Замисао је да ово последично не повећа цене, него квалитет онога што купујемо и конзумирамо.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Недавно је завршен Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ чији је смисао био обука да се на линији клања товљеници и говеда класирају на основу меснатости.

Пројекат је почео у јулу 2022. године и представља значајан корак на путу Србије ка усклађивaњу пољопривредних пракси са стандардима Европске уније (ЕУ). Током годину дана трајња обуке, коју је прошло 30 малих и великих кланица, купљена је опрема, обучене су и лиценциране особе која ће радити на оцењивању меснатости на линији клања у кланицама.

Једини разлог успостављњу система класификације свињских и говеђих трупова јесте да се животиње плате на основу квалитета у односу на проценат меса.

Одавно се у земљама где је сточарство развијено меснатост свиња и говеда узима као главни параметар код плаћања животиња док је код нас то још увек тежина - жива мера животиња.

Новим системом превиђено је да све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда буду укључене у систем класирања на основу меснатости свиња.
Фото: Dnevnik.rs

Примена овог система донеће јефтинији тов животиња, јер меснатији товљеник је јефтинији товљеник.

Према речима професора Пољопривредног факултета у Новом Саду др Ивана Радовића, килограм мишића тражи три пута мање енергије него један килограм масноће, а са друге стране плаћаће се стварно на основу квалитета онога што примарни произвођач утови.

До сада је код нас плаћено на основу живе мере где су углавном товљачи који су континуирано инвестирали на фармама и у селекцију били на неки начин дестимулисани јер је њихова цена била иста као и код свих других произвођача који то нису спроводили.

Фото: Pixabay.com

У Војводини је 2018. године спроведен Пројекат скрининга меснатости товљеника на линији клања у 13 кланица, осам великих и пет малих, где је измерено 77.000 полутки чија је просечна меснатост била 55,3 процента са значајно малом меснатошћу товљеника код малих фармера.

Подсетимо да су Националним одгајивачким програмом 2022 - 2023 године дефинисани критеријуму това, па је меснатост товљеника на линији клања била 58,2 посто код малих и средњих произвођача, па су се тек сада стекли услови да Пројекат успостављања система класирања трупова свиња почне и у Србији.

 

Фото: Pixabay.com

У току следеће године требало би да се донесе Закон о тржишту пољопривредних производа и правилници, и да се оснује Национално контролно тело које ће пратити рад оператера на линији клања и класификаторе. Тако да ће наредна година заправо бити година прилагођавања, а од 2025. године пројекат ће стартовати у потпуности.

Дневник.рс

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести