Више посла а исти број људи узрок загушења код субвенција

БЕОГРАД: Све већи број захтева за субвенције у пољопривреди, већа сума субвенција као и успостављање система контроле, доводе понекад до загушења у обради захтева, рекао је за Танјуг министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

"Већ су кренуле да се исплаћују субвенције за 2021. годину, само људи морају да буду свесни да имамо исти број људи који раде и националне мере које су повећане за око два пута", рекао је Недимовић.

Навео је да постоји загушење у погледу обраде захтева и нагласио да се сада контролише сваки захтев у смислу финансијских злоупотреба.

"Имали смо ситуацију на територији Мачванског округа да су од 27 контрола, у 23 утрврђено да се паре трошене ненаменски. Мора и ту да се уведе ред и направи систем контроле", рекао је министар.

Недимовић је рекао да је исплаћено више од 120.000 захтева из 2020. године од укупно поднетих око 134.000, а да је око 6.000 захтева одбијено због неуредне документације.

"И то се дешава. Имамо доста документације на допунама. Мора да се схвати да ово постаје један озбиљан систем, у коме постоји невероватна количина захтева. Из године у годину све их је више", рекао је он.

Навео је и да је у 2020. години било 179.000 грла оваца више него у 2019. години.

"Мора то све неко да обради. Зато идемо на систем "еАграр" који желимо да уведемо 2022. године. Да се електронским путем подносе захтеви за субвенције и исто тако исплаћују. Да убрзамо цео систем и људе ослободимо да могу да се баве конкретним стварима", рекао је он.

Недимовић је истакао да за 2019. годину не постоје захтеви за субвенције који нису плаћени а да је документација уредно поднесена.

"Има оних који су на систему допуна. Просто је - ако не доставиш допуну, нећес добити паре", закључио је министар пољопривреде.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести