Захтеви Аграрне коморе пољопривредних произвођача Србије: Стати на пут злоупотребама на пашњацима

Аграрна комора пољопривредних произвођача Србије обратила се министру пољопривреде Браниславу Недимовићу тражећи да се, посредством пољопривредне инспекције, стане на пут нелагалном коришћењу пашњака од стране газдинстава који нису сточари, и да се прекине са претварањем пашњака у оранице.
pasnjaci
Фото: Dnevnik.rs

Комора пољопривредних произвођачатражи да се пашњаци врате у првобитно стање, као и да се раскину сви вишегодишњи уговори са онима који нису власници животиња.

Сматрају да би требало да постоји управа пашњака ради очувања и унапређења пашњака, која би брже и боље издавала пашњаке за коришћење, уместо да се чека израда годишњег програма

- Познато вам је да се сточарство, захваљујући државним подстицајима, када је реч о квалитетним товним грлима, успешно развија, поготово у АП Војводини, где се све више за профитабилан узгој користе државни пашњаци. Сасвим је извесно да ускоро неће бити рентабилног сточарства без коршћења пашњака – каже се у допису упућеном министру Недимовићу. - Сви знамо да у ЕУ сточари који користе пашњаке добијају надокнаду по хектару од 200 до 400 евра, да би их одржавали, а код нас се пашњаци бесомучно отимају или не одржавају и девастирају. Молимо Вас да у складу са овлашћењма интервенишете и спречите злоупотребе, уколико их нисте и Ви сами несвесно одобрили. Потребно је да спречите отимање паша претварањем у оранице и доделу ових површина газдинствима која нису сточари, што се догађа преко посредника и на тај начин се лицитацијом долази до ораница.


Очување у фазама

Систем очувања пашњака би требало да има више фазе. Прва: треба утврдити чињенично стање површине и степен оштећења деградације. Друга: утврдити квалитет пашњака и израдити детаљне карте биљака на пашњацима. Трећа: утврдити ко су узурпатори и против њих повести поступке пред судом, као и против оних који су у закупу пашњака без правног основа, ако нису власници животиња. Четврта: израдити план ревитализације пашњака. Пета: оспособити постојеће бунаре на пашњацима. Шеста: вратити стоку и повећати сточни фонд бар на 0,7 одсто условних грла по хектару, превасходно говеда и повећати производњу јунећег меса.


Примера има много, а Комора наводи оне из Баната, премда, вероватно, злоупотреба има и у Бачкој и у Срему. Тако, на пример, указују на случајеве на подручју града Зрењанина - КО Стајићево, у селу Плочица КО Ковин, у Скореновцу и Баваништу.

На подручју Кикинде око 50 хектара пашњака је претворено у оранице. У Елимиру чак имамо случај да је предност у вишегодишњем закупу пашњака имало лице које није власник животиња у односу на сточара, што је недопустиво – наводи Аграрна комора пољопривредних произвођача Србије.

Уз примере, Комора поставља и питање:”Ако је тачан податак да Управа за земљиште одобрава сваки програм лицитације по парцелама, како то да је дата сагласност да се пашњаци претварају у оранице”?

Уједно тражи и одговор: ”Ваљало би да чујемо где је од пописа земљишта 2008. године у Војводини нестало око 20.000 хектара. Тада је евидентирано 110.000 хектара”.

На крају дописа, Аграрна комора пољопривредних произвођача Србија напимиње да има довољно законских могућности и обавеза да се спречи злоупотребе у вези са пашњацима и због тога моли министра за хитну интервенцију, посредством пољопривредне инспекције, којој су неки случајеви пријављивани (на подручје града Зрењанина), али резултата у отклањању пропуста није било. Не би желели да се област закупа земљишта, а поготово коришћење пашњака, нађе у програму истраживања корупције специјалних служби.      

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести