Значај аграра најбоље показала ова тешка година

Премијерка Србије Ана Брнабић отворила је у понедељак Пољопривредни сајам у Новом Саду, који се ове године, због епидемије коронавируса, први пут одржава онлајн, поручујући да ће се наставити улагања у пољопривреду да би се и даље јачали и развијали и пољопривреда и прехрамбена индустрија.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

У онлајн обраћању, Ана Брнабић је истакла да је 2020. година најбоље до сада показала значај пољопривреде и прехрамбене индустрије.

– Поносна сам што је Србија била једна од ретких земаља које на почетку пандемије ни у једном тренутку нису имале несташице хране и прехрамбених производа – рекла је премијерка Брнабић.

Због тога је захвалила свим пољопривредним произвођачима и прехрамбеној индустрији што су, каже, били спремни и успели да, упркос таквим околностима, покажу жилавост и отпорност.

Она је навела да је сигурна у то да ће се већ 2021. године видети конкретни резултати тог потеза, односно да ће се видети да пољопривреда и прехрамбена индустрија дају нову, додатну вредност укупном економском расту Србије.

– Рачунајте на подршку Владе Србије. Настављамо да инвестирамо. Пољопривреда је једна од важнијих компоненти нашег плана развоја „Србија 2025”, да наставимо да јачамо и даље развијамо и пољопривреду и прехрамбену индустрију – поручила је Ана Брнабић.

Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду одржава се од 14.  до 18. децембра. За учешће се пријавило више од 130 излагача из земље и иностранства, који ће понудити производе и услуге у области пољопривреде, а земља-партнер ове године је Чешка Република.

Амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта истакао је да спољнотрговинска размена у аграрном сектору између две земље последњих година расте, и то не само у извозу чешких производа у Србију већ и производа из Србије у Чешку.

Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић рекао је да будућност пољопривреде лежи у дигитализацији, те додао да је, у сарадњи с Институтом „БиоСенс”, направљена дигитална платформа „АгроСенс”, која пружа подршку пољопривредницима у праћењу раста усева и план активности.

– То је важан корак у повећању ефикасности и конкурентности домаћих произвођача – рекао је Божић.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић изразио је задовољство што је овогодишња манифестација, и поред пандемије, задржала међународни карактер, будући да учествују фирме из Чешке, Мађарске, Хрватске, Италије, Шпаније, Холандије.

– То је један добар пилот-пројекат, показује да ћемо моћи да наставимо да делујемо у овом формату, али после пандемије да се вратимо организовању сајма као и претходних година – рекао је Цветковић.

Грађани могу да прате манифестацију путем сајта www.expoonline.rs.

На Националној изложби стоке, у оквиру Сајма, биће представљено више од 150 грла говеда, коња, оваца и свиња, које излаже више од 30 одгајивача из Србије.

Исто толико компанија и индивидуалних произвођача представиће своје производе и услуге за које су добили шампионске пехаре на оцењивању квалитета „Најбољи у 2020”.

Више улагати у пољопривреду

Премијерка Брнабић је навела да Србија не само да није имала несташице хране већ управо супротно – била је у могућности да помогне другима, који су у том тренутку имали несташице.

– То нам служи као даљи подстрек да још више улажемо у пољопривреду и да снажније кренемо у трансформацију из земље која извози пољопривредне производе и сировине у земљу која извози храну, производе с додатом вредношћу – рекла је премијерка.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести