Закон о регулисању тржишта заводи ред у откупу пољопривредних производа

НОВИ САД: Пред посланицима скупштине Србије ускоро треба да се нађе предлог закона о регулисању тржишта пољопривредних производа који је Влада Србије усвојила прошле седмице.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Биће то први закон из обе области јер је тржиште пољопривредних производа до сада било регулисано у области трговине.

Очекује се да одредбе закона примену нађу у пракси догодине, 2022. године.

Законом о регулисању тржишта пољопривредним производима биће уређено не само домаће тржиште већ и трговина са другим земљама, а у одредбама закона место ће имати и произвођачке и секторске организације.

Министар пољопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић изјавио је тим поводом да ће сви у ланцу од произвођача до прерађивача у одредбама закона имати своје место.

Први пут ћемо регулисати тржиште између пољопривредних произвођача, откупљивача, прерађивача и да сваком нађемо место у систему на један законом регулисан начин. Добићемо алате да на тржишту регулишемо екстреме, са најнижим и високим ценама, што се, на пример, сада дешава са житарицама, па имамо проблем у сточарству, навео је министар.

Досад је то било регулисано преко Института робних резерви, који је, према речима Недимовића, спор институт.

Сада ће Управа за аграрна плаћања имати посебно тело које ће се бавити праћењем цена, утврђивањем произвођачких цена, регулисањем кад дође баш свако да купује на блатобран како он мисли, већ ће попут туристичких агенција, да имају депозит, да постоје гаранције да би наши произвођачи увек имали сигурност – да кад продају робу, могу и да је наплате, напомиње министар пољопривреде.


Уредиће се тржиште млека, меса, јаја, воћа…

Регулативом ће се уредити тржишта више секора пољопривредних производа и то: житарица, шећера, воћа и поврћа и прерађеивна од воћа и поврћа, вина, живог биља и цвећа, затим говеђе месо, свињско, овчије и козје месо, јаја и месо од живине, млеко и млечни производи, пчеларски производи…

Биће прописано време током кога се спроводе мере уређења тржишта: од 1. јануара до 31. децембра за сектор воћа и поврћа, од 1. јула до 30. јуна следеће године за житарице, млеко и млећне производе, од 1. августа до 31. јула наредне године за вина, а за шећер од 1. октобра до 30 септембра 2022. године.


Овим законом ће се прописи у Србији ускладити са прописима ЕУ, а министар наглашава да је најважнији разлог регулисати српско тржиште пољопривредних производа.

Директор Аграрног савеза Србије Ненад Манић изјавио је за “Дневник” да је закон преко потребан како би се заштитили произвођачи.

Наша земља има тржишних вишкова које треба пласирати на инотржишта ,а цена није увек адекватна квалитету производа, казао је Манић.

Како додаје, није довољно само пратити берзанска кретања цена житарица и спрам тога формирати цене овде јер добар део ЕУ има генетски модификоване производе чија је производња далеко јефтинија, а није тог квалитет, као она која није ГМ.

Он наводи да су у Аграрној комори Србије управо тражили да се област трговине пољопривредних производа посебно регулише због квалитета домаћих пољопривредних производа у односу на страна, У наредном периоду.

Аграрна комора Србије изнеће у јавност шта мисли о предлогу закона о регулисању тржишта пољопривредних производа, најавио је Манић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести