ЖЕТВА СУНЦОКРЕТА Паори би 36 динара за килограм, откупљивачи нуде 29,5

У наредне две седмице, ако не буде кише, очекује се да ће жетва сунцокрета бити у пуном јеку.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Досадашње скидање рода било је спорадично на песковитим теренима на југу Баната, где род сазре пре него у другим деловима земље. Обично у тим раним жетвама и приноси буду слабији, али су очекивања да ће жетва бити просечна и, када крене прави посао, да ће новог сунцокрета бити око три тоне по хектару, колики је принос био и прошле жетве.

Сунцокрет ће се у жетви 2020. години скидати с 220.000 хектара, а аконтна цена новог рода биће 29,5 динара без ПДВ-а, колико је објавио највећи домаћи откупљивач сунцокрета „Викторија група” јер ће се те понуде несумљиво држати и други овдашњи трговци.

Лане је, подсећамо, „Викторија група” за сунцокрет давала аконтацију од 25 динара, а коначно килограм сунцокрта плаћала 29,5 динара, без ПДВ-а, а с порезом на додату вредност ратари су добијали 31,5 динар, мада су неки пољопривредници, у зависности од тога коме су сунцокрет продали, добили  32 и 33 динара, с ПДВ-ом.

29,5 динара без ПДВ-а плаћа сунцокрет „Викторија група”

Уколико цена до коначне вредности нарасте у наредном периоду, као и лане 4,5 динара, прилбижиће се оној за коју пољопривредници сматрају да је реална у овој жетви, а то је од 36 до 38 динара, мада има и оних који кажу да би сунцокрет требало да кошта и 40 динара.


Стандард за обрачун

„Викторија група” навела је да ће примати сунцокрет који је зрео, незаражен штеточинама и болестима, без присусутва страног мириса, с максималном влагом до 20 одсто и спримесама до десет процената.

База за обрачун је влага од девет одсто и примесе два одсто. За сваки проценат влаге преко или испод девет одсто одбија се или се додаје проценат примљене количине 1 : 1, а то важи и за сваки проценат примеса. За влагу изнад 15 одсто наплаћују се трошкови сушења од 0,35 динара по проценту влаге изнад наведеног.


Цену навише једино може погурати „Бимал” из Брчког, који је конкуренција домаћим трговцима јер увек изађе с вишом ценом у односу на њих. Мада босански трговац још није објавио колико ће плаћати нови род, међу пољопривредницима се незванично може чути да ће килограм сунцокрета плаћати 34 динара .Литар уља сада у трговинама кошта између  120 динара и 140 динара, а за производњу литра те намирнице треба два и по килограма зрна сунцокрета.

– Нисмо задовољни ценама које се спомињу, поготово што не знамо коначну цену – казао је пољопривредник из Јадран Анђелковић, додајући да сунцокрет треба да буде од 35 до 38 динара. – Уљарица је лоше родила ове године, али не знамо шта је прави разлог за то. Има усева који су сасвим изгорели, а на другом крају њиве се зелене. Приноси где је жетва завршена крећу се од две и по тоне до три тоне по хектару.

120–140 динара креће се у радњама  литар уља

Он је рекао да ратари у Банату наду полажу у добре приносе кукуруза и соје јер су имали и слабији род пшенице.

По речима председника Скупштине Асоцијације пољопривредника Србије Ивана Вучковића, мањи трговци спустили су цену сунцокрета после понуде „Викторије групе”, а таман су били спремни да плате 33 динара, без ПДВ.

– Наш сунцокрет је најбољи у регион по проценту уља у зрну, па спрам тога треба и да вреди, а то је у овој жетви око 40 динара – навео је Вучковић, додајући да је 20 одсто овогодишњег рода продато на терминској продаји за 36 динара. 

По његовим речима, сунцокрет није лоше родио само у јужном Банату већ има још региона у којима су комбајни прошли, а приноси се крећу од две до две и по тоне по хектару.

– У наредним данима знаће се више о томе колико ће тачно коштати нови сунцокрет јер, ако и даље приноси буду испод три тоне, слабија понуда може повећати цену новог усева – казао је Вучковић.

Аграрни савез Србије залагаће се за то да откупљивачи током жетве сунцокрет плаћају по коначној цени, а не аконтној, и на томе ће инсистирати код Министарства трговине и Тржишне инспекције, сматрајући да аконтна цена није по Правилнику о минималним техничким  условима за трговање на откупним местима.

Тај савез сматра да сунцокрет треба да кошта 36 динара, како су прерађивачи и обећали ратарима у разговорима о цени новог усева.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести