Преплаћеним новцем за РТС и РТВ ослобођени од претплате ће платити струју

Од јануара ове године рачун за електричну енергију свим потрошачима је 150 динара виши јер толико износи такса за јавни медијски сервис.

Та такса саставни је део рачуна за струју и мора се плаћати јер се у супротном обрачунава као дуг за електричну енергију. Одмах приликом увођења те ставке, отворена је и могућност да поједини потрошачи буду ослобођени плаћања, а да би се то остварило, потребно је предати захтев.   

Последњих недеља потрошачима, подносиоцима захтева за ослобађање плаћања таксе за јавни медијски сервис почела су да стижу решења којима се обавештавају о томе да ли је захтев прихваћен или не. По речима руководиоца Службе РТВ таксе Игора Ристића, до сада је у Војводини примљен велики број захтева за ослобађање таксе за јавни медијски сервис, од којих су многи решени позитивно па ће потрошачима до сада уплаћен новац бити обрачанат као преплата.
 
– До сада је РТВ-у предато више од 10.000 захтева за ослобађање таксе за јавни медијски сервис, а највише потрошача то је учинило у марту и априлу – каже Ристић. – Тада је предато готово 90 одсто свих до сада примљених захтева. Захтеви се, наравно, и даље примају и решаваће се што је могуће пре. 
 
Из „Електропривреде Србије” указују на то да ће потрошачима/купцима којима захтев буде прихваћен и када РТС и РТВ доставе списак за ретроактивно ослобађање од таксе за јавни медијски сервис за одређени период, бити урађена одговарајућа исправка за све назначене периоде, као и поновни прерачун рачуна и евентуалних камата. Наиме, новац који је приликом плаћања рачуна био усмераван за таксу за јавни медијски сервис биће преусмерен на измирење обавеза за испоручену електричну енергију. 
 
То би требало да значи да се потрошачима којима су усвојени захтеви за ослобађање таксе за јавни медијски сервис она више неће наплаћивати, а да ће имати преплату за потрошену струју, која ће зависити од времена подношења захтева. Уколико је неко поднео захтев у марту, а сада добио решење о одобреном ослобађању таксе, биће у преплати 1.050 динара (за седам месеци) јер је већ стигло време за плаћање рачуна за струју за септембар, на којем је, још увек, та такса обрачуната.  
 
Да подсетимо, такса за јавни медијски сервис, Законом о привременом уређивању начина наплате, плаћа се од јануара. Право на ослобађање таксе имају особе с инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења, особе с инвалидитетом мањим од 100 одсто телесног оштећења ако им је, у складу с одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ, особе које су трајно изгубиле слух и слепе особе, корисници права на новчану социјалну помоћ, пензионери с минималном пензијом и власници више мерила електричне енергије.
Д. Млађеновић
 
Захтеви РТВ-у и РТС-у
Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис подноси се на два места. За мерила електричне енергије на територији Војводине захтев се подноси Радио-телевизији Војводине, а остали потрошачи захтев подносе Радио-телевизији Србије.
 
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести