Привредна комора Србије уводи ИД картице за трговце некретнинама

Привредна комора Србије од данас, 10. маја, покреће нову услугу издавања идентификационих картица посредницима у промету и закупу непокретности, а ради веће заштита на том тржишту.
1
Фото: pixabay.com

Посредници могу поднети захтев за издавање идентификационе картице на Е-порталу ПКС, уз претходну регистрацију квалификованим електронским сертификатом.

Председник ПКС Марко Чадеж објаснио је да је увођење ИД картица важан корак у примени законских решења донетих на иницијативу чланица Коморе, али и у професионализацији пословања готово 200 посредника у промету непокретности са око 1.000 агената.

- То ће омогућити и увођењу више реда и сигурности на српском тржишту некретнина и за купце и за продавце - казао је Чадеж.

Он је нагласио да је ова мера вишеструко значајна за нашу земљу.

- Уређено и сигурно тржиште некретнина важно је не само за наше грађане и компаније, већ је и део слике Србије као инвестиционе и пословне дестинације за компаније из света које своје пословање овде најчешће почињу управо обезбеђивањем простора за планирање и развој својих пројеката – истакао је Чадеж.

ПКС подсећа да је Закон о посредовању у промету и закупу непокретности донет на иницијативу Групације посредника у промету непокретности ПКС, која је јуче, 9. маја, обележила свој дан.

Председник Групације Дамир Борић подсетио је да је уређење професије и унапређење услова пословања стратешки циљ од њиховог оснивања 2011.

Додао је да је један од корака у том правцу било усвајање Кодекса пословне етике посредника у промету и закупу непокретности Привредне коморе Србије, а да је почетак издавања идентификационих картица створило услове за његову примену у пракси.

- Посредници у промету и закупу непокрентости који су прихватили одредбе Кодекса и примењују их у пословној пракси пружају виши квалитет услуга, уз већи степен међусобне сарадње, који омогућава да њихови клијенти брже обаве купопродају или издају непокретност - оценио је Борић.

Он је истакао да ће идентификационе картице повећати препознатљивост оних који послују легално и у складу са највишим степеном професионалних стандарда.      

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести