Пленковић и Алварез: Циљ да Агрокор преживи и напредује

ЗАГРЕБ: Директор за реструктурирање концерна "Агрокор" Антонио Алварез III рекао је да је хрватског премијера Андреја Пленковића вечерас упознао са активностима и настојањима, као и  циљевима да се стабилизује ситуација и да Агрокор не само преживи, већ и да напредује.
foto: EPA/ANTONIO BAT
Фото: foto: EPA/ANTONIO BAT

 "Желимо подстаћи грађане да наставе да купују од нас и да заједно спасимо Агрокор", казао је Алварез после састанка у Банским дворима.
"Данас сам дао снагу радницима Агрокора, сусрео сам се с њима како би им дао наду и снагу да наставе даље. Мој тим је у вези с добављацима, контактирали су ме директори највецих добављаца, што је врло охрабрујуће", рекао је Алварез, преноси Index.hr. 
Он је додао да је разговарао и са кредиторима, а да је премијеру објаснио своје активности и настојања и што су циљеви, а то је стабилизација ситуације без обзира на процес. 

Алварез је навео да су му и неки  кљуцни принципи новог закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за државу који је данас представљен у сабору врло привлацни.
"Али  закон није детаљно разраден, али неке кљуцне ствари су у њега укљуцене. Циљ нам је да у време несигурности останемо фокусирани, Желимо да запослени остану фокусирани на пружање услуга клијентима", 
истакао је Алварез.
Он је рекао да ће и даље бити у контакту са премијером, владом, као и са свим актерима, како би се побринули да одржимо компанију у животу.
Пленковић је после састанка рекао да Алварез ради на томе како саветовати компанију да би дошло до постизања нове ликвидности и наставка норманог функционирања компаније Агрокор. 
Премијер је рекао да му је овом приликом објаснио главне циљеве и нацела закона који је у процедури. 
"Циљ тог закона је омогућити стабилизацију хрватске привреде  и то на нацин који це омогућити нашој највецој компанији ново поверење.
Наши планови су врло слицни саветима које Алварез даје компанији", казао је Пленковиц након састанка.

 Премијер Пленковић у Сабору је послеподне, након што је представио предлог закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за државу, новинарима рекао да је до састанка дошло на Алварезов предлог и да ће се с њим "врло радо срести", преноси Хина.
"Човек је добио задатак реструктурирања и ако ми овде доносимо закон о истом процесу не би било лоше да се мало консултујемо, да видимо радимо ли у приближно сличном смеру", рекао је  Пленковић новинарима у Сабору.
 Алварез се јавности представио јуче, а данас се обратио запосленима концерна, поручивши уз остало како његов тим чини све што може како би очувао радна места, што је означио својим најважнијим задатком.
У исто време у Ерсте банци у Загребу одржава се састанак добављача и банкара о тзв. standstill споразуму о мораторијуму на банкарска потраживања.

Промене у Агрокору

Надзорни одбор Пословног система Мерцатор д.д. данас је донео одлуку о промени Управе, саопштио је концерн Агрокор, истичући да ће досадашњи председник Управе, Тони Балажић, који је на тој позицији од 2012. године, наставити каријеру изван Агрокора, док ће његову позицију преузети Томислав Чизмић. У саопштењу се подсећа да је Чизмић био дугогодишњи директор Меркатора у Хрватској. Протеклих неколико година заједно са, иностраним, међународним консултантима "водио је 100 различитих тимова који су укључивали више од 1.000 људи, и интеграцију и реализацију синергија на подручју малопродаје".

Истовремено, Игор Мамуза ће и даље остати на позицији члана Управе Пословног система Меркатор д.д.

Истовремено, Надзорни одбор Конзума д.д. у Хрватској донео је одлуку о промени Управе. Садашњег председника Управе, Славка Ледића и Домагоја Јеленца, члана Управе, замениће Тео Вујчић, досадашњи председник Управе Дијаманта у Зрењанину.

Позицију председника Управе Дијаманта преузеће Владимир Миловић, досадашњи директор продаје и маркетинга.

Све ове управљачке промене у кључним компанијама у Агрокоровој малопродаји и производњи хране имају за циљ даље јачање Агрокора у Хрватској и региону, у склопу новог пословног модела и даљег плана реструктурирања Агрокор концерна, наводи се на крају саопштења. 

Фото: ЕPA (ANTONIO BAT)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести