Просечна плата у БиХ ни за пола потрошачке корпе

САРАЈЕВО: Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за октобар 2019. године износи 1.978,91 КМ (око хиљаду евра) и за 36,30 КМ је скупља од потрошачке корпе за претходни месец.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Просечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за аугуст 2019. износила је 932 КМ (последњи податак Федералног завода за статистику) и за осам КМ је нижа од просечне плате исплаћене у јулу 2019. године. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просечном платом је 47,1 одсто, чреноси Klix.ба

Приликом израде Синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просечна плата исплаћена у Федерацији БиХ, те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине две одрасле особе и два детета, од којих је једно у средњешколском, а друго у узрасту основца, саоштено је из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Потрошачку корпу чине следеће категорије: Исхрана с 41,8 одсто, становање и комуналне услуге с 15,7 одсто, хигијена и одржавање здравља с 5,7 одсто, образовање и култура с 8,6 , одећа и обућа с 15,2, превоз са седам и одржавање домаћинства са шест одсто.

У категорији прехрана кориштене су цене из три трговачка центра за 82 артикла. Када је реч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за осам ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести