Први уговори за средстава из ИПАРД фондова око 10.јуна

БЕОГРАД: Првих петнаестак уговори за коришћење бесповратних средстава из ИПАРД фондова оцекујемо да ће бити потписани око 10.јуна, рекао је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је појаснио да Србија добија 175 милиона евра бесповратне помоћи од ЕУ за ИПАРД програм, и да је Србија након "осам година мучења" успела да добије акредитацију.

"У понедељак је потписан и финансијски споразум са ЕК, сада је све спремно и ако све буде како, треба првих петнаестак уговора имаћемо потписано око 10. јуна", рекао је Недимовић за ТВ Прва.

Он је навео да је стигло 500 апликација за набавку трактора, механизацију, опрему за прерађивачку индустрију и подсетио да су земље из окружења на првим конкурсима имале свега 50 до 70 апликација.

Како каже, пољопривреда је поново у фокусу, кренуло се са подизањем система за наводњавање, системима за противграду заштиту, дата је могућност младим пољопривредницима да покрену своје бизнисе. 

Упитан за предлог Одбор САНУ за село да држава поклони младим патровима земљу који желе да се врате на село, Недимовић је рекао да су млади у фокусу министарства пољопривреде.

Он је подсетио да су прошле године покренути први стартапове за пољопривреднике до 40 година у вредности од 10.000 евра за покретање бизниса.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести