Раст инвестиција у некретнине у Србији, у Европи падају

БЕОГРАД: У Србији је у првом полугодишту 2017, као и прошле године у исто време, забележен раст активности инвеститора у изградњу и комерцијалне некретнине, док је у Европи у опадању другу годину узастопно, саопштила је данас ревизорска кућа КПМГ.
rast
Фото: Dnevnik.rs

Половина свих трансакција у тој области у Сбији била је у сектору малопродаје, објављено је у публикацији КПМГ-а, која се бави годишњим прегледом банкарског финансирања некретнина у Европи.

Страни инвеститори, посебно јужноафрички, израелски и аустријски преовладали су на тржишту изградње и инвестирања у некретнине у Србији. 

Једна од највећих трансакција у првих шест месеци 2017. године је куповина шопинг центра Белграде Плаза од стране израелске компаније БИГ Схопинг центрес, која је најавила и изградњу тржног центра у Београду, на Видиковцу. 

У првом полугодишту 2017. године, значајна улагања у изградњу некретнина имали су и аустријска компанија Иммофинанз, чешка РЦ Реинвест, док је израелска компанија Авив Арлон најавила развој малопродајних центара широм земље. 

Такође, јучноафричка компанија НЕПИ је започела изградњу Променада Малл-а у Новом Саду.

Истраживање КПМГ је показало да инвеститори у Србији од улагања у некретнине остварују 9,25 одсто приноса од пословног простора, 7,75 одсто од малопродаје у центру и 11,25 одсто од улагања у индустријске објекте.

У Европи укупан обим инвестиција наставио је да се смањује другу годину заредом достигавши 116,9 милијарди евра у првој половини 2017, што је за 10 одсто мање у односу на исти период 2016. 

Инвеститори и даље највише преферирају улагање у пословни простор (41 одсто) које је достигло 48,7 милијарди евра, у малопродају (21 одсто), индустријске некретнине (11 одсто), хотеле (6 одсто).

Највеће смањење инвестиција се десило у индустријском сектору, где је забележен међугодишњи пад од 23 процента.

Инвестиције у некретнине варирале су значајно у европским земљама. Немачка са 27 одсто и Велика Британија са 24 одсто привукле су више од половине укупних европских трансакција у првих шест месеци ове године. 

Шпанско тржиште се нашло на трећем месту у Европи са растом од 41 одсто и инвестицијама од 8,1 милијарде евра.

Централна и Источна Европа (без Русије) оствариле су трансакције у вредности 5,6 милијарди евра, што је мање од пет одсто од укупних инвестиција у Европи. Ипак, овај регион и даље даје добар раст за инвеститоре од 10 одсто на међугодишњем нивоу.

Међу свим европским земљама највећи раст у првом полугодишту 2017. остварила је Чешка са 118 одсто, док је Румунија имала такође значајан раст од 43 одсто. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести