Русија и Србија  заједно ће развијати иновације у електроенергетици

БЕОГРАД:  Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније "Рос сети" Павел Ливински потписали су данас Меморандум о српско-руској сарадњи о развоју иновација у сектору електроенергетике. 
Nenad Popović i Pavel Livinski Foto: Tanjug/video
Фото: Ненад Поповић и Павел Ливински Фото: Танјуг/видео

Поповић је истакао да је реч о једној од највећих електромрежа у свету, те да је Ливински представник "новог младог покољења електроенергетског бизниса", а који, како је навео, препознаје Србију као дестинацију где и Русија може да добије огромно знање. 

Ливински је потписивање Меморандума назвао историјским догађајем за његову компанију, јер, како је рекао, означава развој синхронизованог рада и заједничког развоја.Меморандумом су дефинисани кључни правци сарадње у области развоја иновација у електроенергетском комплексу Србије и Русије. 

Конкретно, стране намеравају да заједнички развијају иновативне производе користећи дигиталне технологије, да сарађују у дизајнирању и модернизацији електроенергетских система, уводе интелигентне системе управљања дистрибуцијском мрежом користећи "смарт сити" технологију, заједнички да спроводе техничка истраживања и деле искуства у раду система за мерење електричне енергије.

Како је речено, и руска компанија жели активно да ради на дигиталној трасформацији енергетике.Два партнера планирају да заједнички развијају електроенергетске комплексе Србије и Русије на бази иновационих технологија, као и да заједнички донесу нова технолошка решења на тржишта трећих земаља.

Потписивању меморандума у Влади Србије присуствовао је и специјални представник председника Руске федерације за међународну сарадњу из области електроенергетике Сергеј Шматко.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести