Ружић: Нема повластица за општине које су у дуговима

УЖИЦЕ:  Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић изјавио је да ниједна локална самоуправа, па ни она у Крагујевцу, неће бити у повлашћеном положају приликом решавања проблема презадужености .
Ministar Branko Ružić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Већина локалних самоуправа ради у складу са законом, али имамо као рецидив прошлих времена презадуженост која се мора системски решити одлуком Владе Србије.Тај приступ обухватиће све јединице локалне самоуправе, а не само решавање дуга Крагујевца", рекао је Ружић на састанку са начелницима округа у Ужицу.

Како је навео, влада никад неће дозволити да због дугова локалних самоуправа доведе у питање функционисање основних друштвених функција.

"Не може се доћи у ситуацију да због дугова Србијагасу и Електропривреди Србије не раде школе, амбуланте, болнице или обданишта", рекао је Ружић и нагласио да банкрот локалних самоуправа није могућ по нашој законској регулативи.

Решење дела проблема инспекцијских служби почетком 2018. 

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић боравио је данас у Ужицу, где је на састанку са начелницима управних округа рекао да ће ДЕО проблема инспекцијских служби бити решен почетком наредне године.

"Проблеми су мањак кадра, старосна доб преко 55 година и природни одлив инспектора. Упутићемо предлог Влади Србије за повећање броја инспектора и повећање техничке опремљености служби, како би се побољшао њихов рад и ефикасност", рекао је Ружић и истакао да ће се системски приступити решавању ових проблема.

Ружић је указао да у неким управним окрузима ради само по један здравствени и санитарни инспектор, који имају велику одговорност јер брину о здрављу грађана и то се, казао је, мора мењати.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести