СКУПО И ПРЉАВО Лоша реклама за Хрватску за немачке туристе

ЗАГРЕБ: Немачки Тагешпигел и аустријски Ди пресе пишу о стању хрватског туризма и истичу да је ове године дошло мање туриста у Хрватску, која има проблем с “високим ценама и прљавштином” и да су углавном празни приватни апартмани с једном до три звездице.
1
Фото: pixabay.com

Хрватска годинама бележи пораст броја туриста, али су се ове године ствар значајно промениле. Министар туризма Гари Капели, пишу листови, се теши тиме да су Португалија и Шпанија забележили још већи пад броја туриста и да да се Хрватска добро држи у упоређењу с њима, преоси индеx.хр.

Медији пишу да Министарство туризма намерно игноришу лоше бројке о броју туриста и ноћења и да се може наићи на полупразне трајекте, а све то указује на крај туристичкој бума у Хрватској.

Медији на немачком језику подсећају да је раст хрватског туризма био утемељен на проблемима турске и северноафричке конкуренције и да приходи од туризма чине око петину хрватског БДП.

Понуда значајно надмашује потражњу. Времена сталног повећања броја туриста су засад прошла, пише у чланку.

Хрватском туризму замера се и то што за високе цене нуди много приватних апартмана ниског квалитета и да се догађа да се од гостију тражи и више од 100 ебра дневно за гарсоњере које су опремљене још у време Југославије. Конастује се да Хрватска туристичка понуда укључује и много старих станова у које годинама није инвестирано.

Туристе тера и скупи паркинг, скупо наплаћивање лежаљки у хладу, а проблем су и власници који изнајмљују собе и апартмане који на негативне коментаре на интернету реагују увредама и претњама упућенима разочараним гостима.

Ресторани се муче с егзодусом радне снаге из Хрватске, па се сезонски радници траже у последњи трен ван Хрватске, наводи се.

Констататује се ио да је на обали све више криминала и да нема довољно полиције на терену. У јеку сезоне, полиција није дорасла растућем криминалу, истичу немачки листови.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести