Смањена понуда изазвала рекордан скок цене кукуруза

БЕОГРАД: Скок цена кукуруза на 19,5 динара по килограму колико је забележила Продуктна берза узроковала је смањена понуда, а висока цена може потрајати још десетак дана до жетве, рекао је данас за Тањуг Вукосав Саковић из Жита Србије.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs
"У последњих десетак дана кукуруз је на домаћем тржишту значајно поскупео. То се дешава с времена на време, када на тржишту остане мали број продаваца, и тада цену напросто диктира понуда а понуда је смањена", рекао је он.
 
Са бербом која почиње за десетак дана доћи ће до прилива рекордног рода и цене ће се вратити на уобичајени ниво односно ускладиће се са ценама на међународном тржишту.
 
"Цена за нови род кукуруза се већ и формирала. Објективно је да наши произвођачи током бербе могу очекивати цену од 120 евра за тону по средњем курсу што је око 14 динара по килограму", каже он.
 
Додаје да ће даље кретање цена искључиво ће зависити од цена пре свега у Црноморском региону а онда се на основу те цене израчуна и цена кукуруза у Србији.
 
Саковић каже да се за кукуруз у свету очекује добра година, и да ће се светски род кретати око постигнутог рекорда, што ће бити слично прошлогодишњим резултатима.
 
"То најављује стабилне цене са благим растом. Цену коју ћемо имати у жетви и која може благо током жетве осцилирати у зависности од тога коме је колико хитно да прода. А онда ће цена расти најмање да би покрила трошкове складиштења. Слично као прошле године", рекао је он.
 
Он подсећа да је цена после почетних 14 прошле године преко цене од 16 динара на крају стигла и до садашњих 19,5 динара по килограму.
 
"Те највише цене не можемо убрајати у уобичајене појаве. Јер је то закон локалног тржишта, пада понуда па цена скаче, али треба знати да се у тим тренуцима продају веома мале количине. Купци су тада они који немају залихе а имају потребе за кукуруз за сточну храну", закључује он.
 
Према прегледу који је објавила Продуктна берза прошлонедељних 19,5 динара по килограму кукуруза без ПДВ-а највиша је цена у овом периоду године од 2012. године када је кукуруз половином августа тргован за 26 динара.
 
У Србији се са око милион хектара ове године године очекује род кукуруза од близу девет милиона тона, па би извоз могао да буде и 3,5 милиона тона.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести