Приноси кукуруза и соје могли би бити рекордни

Жетва жита је завршена па су погледи ратара и пољопривредних стручњака сада окренути ка кукурузу, соји, сунцокрету и шећерној репи.
kukuruz
Фото: Dnevnik (arhiva)

Пољопривредне културе за сада лепо изгледају и ратари и агрономи очекују добру годину, осим уколико се не наставе врућине које трају већ неколико дана, а кише, неопходне да се пољопривредне културе одрже у добром стању, изостану, па и једни и други говоре с опрезом да треба сачекати да прође август. На то их, кажу, опомиње прошлогодишње искуство у августу када су, такође, дневне температуре биле високе, а осим сунцокрету који може да издржи сушу и сунце, нису годиле осталим биљкама.

У ишчекивању кише, у Удружењу „Жита Србије” сматрају да би година могла би рекордна, чак и у односу на 2016, када су забележени више него одлични приноси кукуруза и соје.

– Подаци који долазе с терена указују на то да би приноси кукуруза и соје, по садашњем изгледу тих култура, могли донети род изнад оних из златне 2016. године – казао је Вукосав Саковић из „Жита Србије”. – У томе сунцокрет мало заостаје, али очекујемо да ће принос те уљарице бити већи од 3,1 тоне по хектару, колико је био тежак лањски род.


Репа је сада добро

Др Живко Ћурчић с Научног института за ратарство и повртарство у Новом Саду каже да шећерна репа изгледа одлично и да у наредном периоду ратари треба да је чувају од штеточина – прво тако што ће парцеле редовно обилазити – и да, уколико примете да репа мења изглед, користе заштитна средства.

– Код шећерне репе може се појавити трулеж за коју још није познато како настаје – наглашава др Ћурчић, и зато истиче да то код ратара и стручњака изазива опрез у погледу давања прогнозе о напредовању биљке. – Пре две године репа је, као и сада, одлично изгледала, али се приликом вађења корена показало да је на великом делу посејаних њива корен био труо, што је значајно умањило приносе.


По подацима тог удружења, кукуруз је посејан на 990.000 хекара, соја на 230.000, а сунцокрет на 220.000. Не знају се тачни подаци о томе колико је ове године заузела шећерна репа, али у Пословном удружењу „Индустријско биље” верују да није засејано мање од 40.000 хектара.

По речима др Горана Бекавца с Научног института за ратарство и повртарство у Новом Саду, кукуруз у највећем делу наше земље изгледа добро, мада постоје незнатне разлике по регионима пошто није на свим подручјима падала киша истог интезитета, нити су дневне температуре биле исте.

– Како ће кукурузу бити у наредном периоду, до краја вегетације, рано је говорити јер треба да прође август да би се могло рећи какви ће бити квалитет рода и принос – навео је др Бекавац, и нагласио да је киша од пре десетак дана поправила стање биљке, која је у фази цетања и формирања клипа.

И ратари се боје августа и великих врућина које су лане пржиле усеве и смањиле приносе.

Владимир Францисти из Кисача каже да има кукуруз, соју и шећерну репу и да за ово доба године биљке изгледају одлично, али истиче и да са стрепњом ишчекује август, када могу наступити велике врућине.

– Лане је уз високе дневне температуре било и ветра, који је као фен сушио биљке – казао је Францисти. – Недавна киша поправила је стање усева, али је треба још, поготово соји, која воли влагу и којој су падавине највише и пријале.

И пољопривредник из Црепаје Бранислав Крчединац истиче да оно што се види на банатским њивама указује да година може бити родна. Ипак, и он се боји ћуди августовске климе, која може покварити садашња добра очекивања ратара у погледу приноса.

– Кукуруз, соја и сунцокрет које сам посејао лепо напредују и надам се да наредних недеља неће бити претерано топло јер би то могло негативно утицати на принос – казао је Крчединац.

Др Владимир Миклич с Научног института каже да је сунцокрет у фази наливања зрна и да на тој уљарици нема болести па се за сада може рећи да усев добро изгледа.

– Видећемо како ће се сунцокрет развијати у наредном периоду јер он воли топло и суво време – казао је др Миклич.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести