Српски извозници воћа у Русију за учвршћивање пословања

БЕОГРАД: Сбербанк пословни форум окупио је данас у Београду представнике око 200 компанија са различитих тржишта, а међу њима и велике српске извознике свежег воћа у Русију. 
jabuke, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

У изјави за Тањуг српски извозници кажу да планирају да још више учврсте односе с руским купцима и прошире асортиман и да се, с обзиром да се руско тржиште доста мења, зато фокусирају на квалитет како би задовољили руске купце. 

Власник ПДМ Агро Марко Пантелић каже да се та компанија бави откупом и извозом свежег воћа у Русију и да годишсње продаје око 25.000 тона свежег воћа које све углавном заврши на руском тржишту. 

Навео је да је на руско тржиште тешко ући, али када се постигну договори и поштује све договорено с руским партнерима, онда све иде лако. 

"Већ шест година послујемо на руском тржисту. Тамо смо као домаћи”, каже Пантелић и додаје да његова компанија углавном извози јабуке, јер су оне количински најзаступљеније у Србији, али и јагоде, трешње, брескве, нектарине, боровнице, вишње, крушке и шљиве. 

Пантелић каже да је у прошлој години забележен промет од око 24 милиона евра, и да је та компанија у 2017. и 2018. била први извозник свежег воћа у Русију. 

"Бавимо се углавном трговином, немамо своје засаде, него купујемо од малих пољопривредних произвођача и извозимо. Радимо с више од 3.000 пољопривредних прозвођача, што значи око 100.000 хектара свежег воћа”, рекао је Пантелић. 

Додао је да намерава да његова фирма још више учврсти односе с руским купцима и прошири асортиман и извозом смрзнутог воћа и прерађивана од воћа. 

"Штета је да само прву класу извеземо, а остале да дамо у индустрију. Можемо од воћа да направимо воћне концентрате, каше, храну за бебе", каже Пантелић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести