СТА: АИК банка без дозволе НБС за преузимање Горењске

ЉУБЉАНА: Народна банка Србије није дала "зелено светло" АИК банци за преузимање словеначке Горењске банке, извештава агенција СТА.
Aik_banka-NStojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Словеначка агенција наводи да је ту информацију добила у централној банци Србије.

То значи да АИК банка, која већ има близу 21 одсто власничког удела у банци у Крању, неће моћи да купи још 37,6 власничког удела о чему се договорила са највећим власником Горењске банке, компанијом "Сава".

СТА подсећа да је сагласност словеначке централне банке да АИК банка повећа свој власнички удео на преко 50 процената истекла крајем фебруара.

Сходно одлуци акционара "Саве", АИК банка има рок до 16. марта да обезбеди сва неопходна одобрења, што је сада мало вероватно, оцењује словеначка агенција.

На питање шта ће бити наредни кораци, из словеначког Сувереног Холдинга, који је заједно са државним фондом КАД највећи власник "Саве", одговорили су да не могу то да коментаришу.

АИК банка је 2016. године добила одобрење Народне банке Србије за преузимање Горењске, али је касније та сагласност повучена због "неправилности у пословању".

У обновљеној процедури, сагласност је поново одбијена јер је, према информативном порталу Сиол, централна банка Србије утврдила нерегуларности које би могле да представљају ризик за српски финансијски систем, додаје словеанчка агенција.

Са 20,99 процената удела у Горењској, АИК банка је други највећи појединчни власник банке у Крању после "Саве".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести