Сваки други привредник очекује већи профит у текућој години

Мала и средња предузећа и предузетници у Србији имају позитивна очекивања од 2019. године, што показује индекс пословног оптимизма, који од максималних 100 одсто ове године износи 60,1.
porodicni posao, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Индекс пословног оптимизма је нешто већи међу предузећима у Србији која сарађују с Немачком – 68,4 одсто, показали су резултати представљеног истраживања које је спровела Прокредит банка, у сарадњи с истраживачком агенцијом „Ипсос стратеyик маркетинг”.

У истраживању, које је спроведено седму годину заредом, учествовало је 550 предузетника и доносилаца одлука у малим и средњим предузећима из различитих сектора привреде, од чега су 188 предузећа која сарађују с Немачком.

Члан Извршног одбора Прокредит банке Игор Анић је рекао да је истраживање, спроведено од 7. новембра до 6. децембра 2018. године, показало да 55,7 одсто привредника очекује већи профит у 2019. години, док 71,5 одсто предузећа која сарађују с Немачком сматра да ће им приходи ове године бити већи него у претходној.

– Подаци које смо добили истраживањем говоре о оправданом оптимизму привредника, што је посебно истакнуто код пројекције профита, обима продаје и планираних инвестиција, али и у домену планова за повећања плата – рекао је Анић.

Индекс пословног оптимизма од максималних 100 одсто ове године износи 60,1 

Проблеми привредника су, како је навео, и даље слаба наплата потраживања, јака конкуренција и слаба продаја, а код предузећа која сарађују с Немачком се помињу и порези и неквалификована радна снага.

Светник председника ПКС-а Александар Кемивеш оценио је да је позитивно што је пословни оптимизам из године у годину све већи, као и то што су компаније задовољне општим макороекономским условима пословања у Србији.


Немци задовољни

Члан Управног одбра Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап каже да га радује што предузећа из Немачке, која у Србији запошљавају око 50.000 радника, много позитивније гледају на пословно окружење.

– Међу нашим члановима и компанијама спровели смо истраживање да видимо у којим областима постоји потреба за доквалификацију – рекао је Кнап. – Прошле године смо тај проблеме изнели премијерки Ани Брнабић и верујем да ће ова тематика доћи на дневни ред Владе.


– Не свиђа ми се што неколико година заредом имамо исте проблеме – рекао је Кемивеш, и навео да, када предузећа конкуренцију наводе као проблем, мисле заправо на нелојалну конкуренцију и фирме у сивој зони које запошљавају на црно. – Против тога се треба борити, а здрава конкуренција може само бити плус, а не минус.

Навео је да ПКС сматра да треба извршити већи притисак да би се појачао рад инспекцијских служби, пре свега инспекције у оквиру Министарства финансија.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести