Транспаретним јавним набавкама до веће уштеде у буџету

БЕОГРАД: У Београду је данас почео семинар "Конкуренција и јавне набавке" на којем ће у наредних пет дана српски и међународни стручњаци илустровати стратегије осмишљавања јавних набавки које обезбеђују ефективну конкуренцију.
1
Фото: Tanjug

Учесници семинара дискутоваће и о начинима откривања договора о намештању тендера, а све у циљу да се остваре позитивни резултати у нашој пракси кроз транспарентност поступака јавних набавки, јачање конкуренције и веће уштеде у буџету.

Председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић каже да јавне набавке у свим савремено уређеним земљама имају значајну улогу.

"У свакој земљи, држава је појединачно гледано највећи купац и највећи економски актер, а јавне набавке су поред пензија прва или друга ставка у издацима већине од њих, и зато је важно како се та средства грађана користе", рекла је Томић.

Зато, наводи, сви облици јавних расхода, међу којима су и јавне набавке, морају имати одговарајућу контролу независних институција, судства, али и јавности.

"За сваку државу расписивање јавних набавки може бити погодно тло за нецелисходно повећање трошења јавних средстава кроз намештање понуда. Зато је битно да у доношењу измена и допуна закона који регулишу ту област учествују сви, да се чују свачија мишљења како не бисмо имали рупе у закону и да све буде тачно дефинисано", указала је Томић.

Истиче да ћемо тако послати слику свету да је Србија стабилна земља, у којој се закони поштују, што ће, наводи Томић, убедити још више страних инвеститора да улажу у нашу земљу.

Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић навео је да према одредбама Закона о заштити конкуренције, намештене или лажиране понуде при јавним набавкама, спадају међу најтеже повреде конкуренције - такозвано картелско договарање.

"Надлежност Комисије, прописана Законом о заштити конкуренције, везана за поступке јавних набавки постоји само у случају када између понуђача постоји забрањени договор о понудама које ће поднети или неће поднети наручиоцу", рекао је Обрадовић.

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Дејан Дамњановић каже да имајући у виду да су јавне набавке препознате у Србији као једне од рајрањивијих области подложне корупцији, каже да је од великог значаја што Европска унија организује Твининг пројекат "Даљи развој заштите конкуренције у Србији", у оквиру којег се одржава и данашњи семинар.

Изразио је наду да ће тај пројекат у нашој земљи допринети томе да се повећа транспарентност у постпуку јавних набавки.

Семинар "Конкуренција и јавне набавке" заједнички реализују Комисија за заштиту конкуренције Србије и тело за заштиту конкуренције Италије, као парнтер у оквиру Твининг пројекта "Даљи развој заштите конкуренције у Србији", који финансира ЕУ.

Споровођењем тог пројекта, намера је да се да допринос процесу даљег усклађивања националног законодавства у области заштите конкуренције са правом ЕУ.

Вредност пројеката је око милион евра и биће реализован у периоду од 24 месеца.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести