Туристичке агенције очекују помоћ од државе

БЕОГРАД: Председница Удружења туристичких агенција Србија (УТАС) Марија Матијевић рекла је данас да је истекао рок по коме су агенције које су примиле прву траншу државне помоћи због проблема изазваних пандемијом биле обавезне да задрже раднике и да ће они остати без посла уколико држава поново не помогне.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

"Надамо се да ће држава имати слуха за нас и позитивно одговорити на допис који смо у четвртак послали новој министарки туризма Татјани Матић. У допису смо тражили да до краја следеће седмице разговарамо о нашим горућим проблемима и сачувамо агенције", казала је Матијевић у изјави за Тањуг.

Она је упозорила да уколико туристичке агенције не добију финансијску помоћ и ако се не нађе решење за проблем са полисама осигурања, око 4.000 запослених у агенцијама ће ових дана остати без посла, а агенције ће се затворити.

"Данас имамо ситуацију да се на друштвеним мрежама људи опраштају од бранше. Тако ће и бити ако нам држава не помогне", рекла је она.

Додала је да би други талас отпуштања и затварања агенција могао да уследи почетком следеће године, до када су раднике обевезни да задрже они који су добили други део помоћи државе.

Удружења туристичких агенција, између осталог, траже да се организаторима туристичких путовања помогне са бесповратних милион до пет милиона динара, зависно од врсте лиценце.

Удружење туристичких агенција (УТАС) и Асоцијација независних туристичких агенција (АНТАС) јуче су поново апеловали на ресорно министарство да хитно реши проблем блокаде рада туристичких агенција и упозорили да ће 4 000 људи остати без пола.

Блокада агенција, како су навели, повећава шансе да оне масовно банкротирају и тако оставе путнике без заменских путовања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести