У атару Кузмина никло градилиште за ауто-пут ка Сарајеву

Сремско село Кузмин је пре две године постало познато између осталог и по томе што је проглашено за “најсело” у Србији у категорији до 5.000 становника, а ускоро ће постати и ретко село практично на раскрници два ауто-пута.
Na gradilištu koje je “zauzelo” oko pet hektara kod Kuzmina prvi su se pojavili radnici i mašine turske kompanije “Tašjapi” Foto: V. Fifa
Фото: На градилишту које је “заузело” око пет хектара код Кузмина први су се појавили радници и машине турске компаније “Ташјапи” Фото: В. Фифа

Осим пута Београд – Загреб који пролази кроз атар Кузмина, пре неколико дана мало изван села су почеле и припреме за крак новог аутопута ка БиХ, односно Сарајеву.

Изградња деонице ауто-пута Кузмин - Сремска Рача допринеће бољем повезивању Србије са Републиком Српском и Босном и Херцеговином, али је важан пројекат и за стабилност региона, рекла је поводом почетка радова и првог градилишта на овом потезу, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић. Према њеним речима, важно је да се Србија повезује са свим суседима, било путевима или железницом, јер повезаност значи мање нестабилности у целом региону.

Фото: На градилишту које је “заузело” око пет хектара код Кузмина први су се појавили радници и машине турске компаније “Ташјапи” Фото: В. Фифа

На градилишту које је “заузело” око пет хектара код Кузмина први су се појавили радници и машине турске компаније “Ташјапи” којој је поверен посао изградње ове деонице ауто-пута. Са њима је недавно потписан уговор вредан 250 милиона евра, а први комерцијални уговор везан за изградњу ауто-пута који ће спојити Београд и Сарајево обухвата пројектовање и изградњу око 17 км деонице Сремска Рача-Кузмин, заједно са новим мостом преко Саве, и израду пројеката за деоницу Пожега-Котроман, дугу око 60 километара.

Како је наведено у саопштењу министарства, вредност комерцијалног уговора са компанијом “Ташјапи” износи укупно 250 милиона евра и то: 220 милиона евра за изградњу деонице од Кузмина до Сремске Раче у дужини од 17 км, од којих је 100 милиона евра предвиђено за изградњу новог моста преко Саве, а 120 милиона за изградњу деонице аутопута и пет милиона евра за пројектно-техничку документацију на том пројекту. Такође, 25 милиона евра је намењено за пројектно-техничку документацију за деоницу Пожега - Ужице - Котроман, други крак ауто-пута према Сарајеву.

Фото: V. Fifa

Према речима шефа градилишта, Јусуфа Шарле тренутно се граде објекти у којима ће бити смештени радници којих ће на овој деоници бити око хиљаду, а истовремено је започета и изградња асфалтне и бетонске базе из које ће се обезбедити бетон и асфалт за градњу пута и пратећих објеката.

Први метри ове трасе очекују се већ током јуна месеца, а крајњи рок за завршетак аутопута је шест година.

За становнике Сремске Раче, Кузмина и других места у близини, нови пут ће донети олакшање у свакодневном функционисању у саобраћају.

- Изградњом новог пута, ми више нећемо морати да пролазимо кроз гранични прелаз кад идемо за Сремску Митровицу, Босут, Кузмин или негде друго, а наравно да ће за све људе из овог краја бити значајно и то што ће из свог места моћи да крену на било коју страну Европе и то аутопутем – каже Радивоје Голубовић из Месне заједнице Сремска Рача.

Према речима председника МЗ Кузмин, Мирослава Раковића, крак аутопута ка Сремској Рачи ће растеретити Кузмин тешких камиона и густог саобраћаја који су до сада оптерећивали ово сремско место. 
 

Нико Перковић

 

 

 

 

 

 

 

 

На градилишту које је „заузело” око пет хектара код Кузмина први су се појавили радници и машине турске компаније “Ташјапи” којој је поверен посао изградње ове деонице ауто-пута. Са њима је недавно потписан уговор вредан 250 милиона евра

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести