У Немачкој је богат ко месечно зарађује више од 3. 440 евра

БОН: Свако ко има месечну плату већу од 3.440 евра у Немачкој је званично богат, показује истраживање Пословног института из Келна. 
berlin nemacka pixabay.
Фото: pixabay.com

Наведени износ нето зараде, након одбитка пореза и давања држави, иако се не чини претерано великим, доступан је тек сваком десетом Немцу.

Та граница богатства вреди само за самце, а ако се говори о домаћинству без деце, односно о брачном пару, граница богатства је 5.160 евра, односно тек нешто више од 2.550 евра по супружнику, преноси загебачки Вечерњи лист. 

Разлог томе је што се у домаћинству одређени трошкови плаћају по јединственој цени, без обзира на то колико чланова те услуге користило - попут интернета, грејања или изнајмљивања стана.

Ипак, како се наводи, готово нико од оних који имају плату већу од 3.500 евра не сматра себе богатим, већ само припадником средње или у најбољем случају више средње класе.

Стварни припадници средње класе, који примају око 1. 870 евра месечно, неретко себе сматрају људима на граници сиромаштва. Међутим, управо је тих 1.869 евра месечно просечна плата у Немачкој, односно половина запослених у тој држави прима толики или нижи износ, а друга половина прима више. 

Најчешће плате Немаца су између 1.300 (за жене) и 1.600 (за мушкарце) евра месечно. Факултетски образовани су у просеку боље плаћени, око 2.540 евра, што је износ недостижан за две трећине становништва земље. 

Управо на нивоу прага богатства види се и разлика између западне и источне Њемачке. У некадашњој Источној Немачкој ниво богатства је нижи и износи 2.839 евра, што је износ плате коју прима тек сваки десети Немац у том подручју. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести