У уторак потписивање уговора за Фрушкогорски коридор?

БЕОГРАД: Моравског коридора, Србија започиње изградњу још једног аутопута - Фрушкогорског коридора, за који би, како сазнаје Танјуг, у уторак, 6. октобра, требало да буде потписан уговор у Влади Србије са кинеском компанијом CRBC.
Илустрација М. Ковачевић/Pokrajinska vlada/video
Фото: Илустрација М. Ковачевић/Pokrajinska vlada/video

Вредност уговора је 606 милиона евра.

Влада Србије је половином септембра одобрила уговор за изградњу Фрушкогорског коридора у оквиру којег ће бити изграђен и тунел кроз Фрушку гору од 3,5 километара, који ће бити најдужи тунел у Србији.

Такође, биће изгађен још један мост преко Дунава од 1,8 километара.

Председник Србије Александар Вучић је пре неколико дана изјавио да се у Србији тренутно граде чак четири аутопута и да за који дан креће пројекат и за пети, то јест Фрушкогорски коридор, за који још само треба да се потпише уговор.

То ће бити веома важно за град Нови Сад, као и целу Бачку и Срем, казао је Вучић.

Иначе у Србији се тренутно граде аутопут Прељина - Пожега на Коридору 11, Моравски коридор, то јест аутопут од Прељине до Појата, аутопут ка Сарајеву од Кузмина до Сремске Раче, аутопут Рума - Шабац и брза саобраћајница Шабац - Лозница, као и аутопута на завшетку обилазнице око Беогада од Остружнице до Бубањ Потока.

Фрушкогорски коридор ће званично бити брза саобраћајница од Руме до Новог Сада у дужини од 47,7 километара, која ће спојити аутопутеве ка Шиду и Суботици.

Имаће четири коловозне траке ширине по 3,5 метра, али неће имати зауставне траке, због чега се неће водити као класичан аутопут већ као брза саобраћајница.

Изградња Фрушкогорског коридора је важна, јер се он надовезује на правац Рума - Шабац-Лозница.

Фрушкогорски коридор повезаће три општине: Нови Сад, Ириг и Руму, а решиће и проблем пролазака теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић раније је рекла Тањугу да је влада 15. септембра одобрила комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора с кинеском компанијом ЦРБЦ, пошто је претходно стигло из кинеске Ексим банке да је одобрен кредит за финасирање.

"Ми ћемо до краја године завршити пројектно-техницку документацију и верујем да ћемо до краја следеће године коначно моци да почнемо радове на Фрушкогорском коридору", рекла је министарка.

(Крај) аут/

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести