У  Засавици покренут пречистач отпадних вода

ЗАСАВИЦА: Министар заштите животне средине Горан Триван данас је пустио у рад гравитациони биолошки пречистач отпадних вода на фарми за узгој товних свиња „Милован Иванковић“, у Засавици код Сремске Митровице.
1
Фото: ekologija.gov.rs

Постројење је у целини изграђено „Озонвеј“ домаћом технологијом, која је јединствена у свету по иноватином решењу прераде отпадних вода које настају приликом узгоја свиња.

Пољопривреда је несумљиво планетарно највећи загађивач животне средине, а фарме за узгој свиња један од највећих извора таквог загађења, рекао је Триван.

Он је истакао да је наша технологија, заснована на смеђим алгама, пример одличне примене домаће иновације у пречишћавању отпадних вода.

"Заблуда је да ћемо имати здраву и чисту животну средину, а да у њу не улажемо готово ништа“, поручио је Триван, изразивши признање и захвалност власнику пољопривредног газдинства Миловану Иванковићу, који се оваквим пионирским подухватом определио за улагање у заштиту животне средине.

Иванковић је рекао да је улагањем сопствених средстава у јединствено постројење за пречишћавање отпадних вода обезбедио заштиту животне средине, а пре свега подземних вода, доприносећи очувању природних вредности Специјалног резервата природе „Засавица“.

Он је додао да је у исто време обезбедио остваривање савремених европских стандарда у производњи, уз повољну економску пројекцију и већу енергетску ефикасност.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести