Војводина трећином у извозу пољопровредних производа

У првих осам месеци ове године укупна спољнотрговинска размена аграрних производа Републике Србије износила је 3, 24 милијарде долара. Укупан извоз аграрних производа достигао је вредности од  2, 2 милијарде долара, што је повећање од 6,5 одсто у односу на исти период претходне године. У спољнотрговинској размени аграрних производа, Србија је остварила суфицит од око  1,15 милијарди  долара.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

Војводина је реализовала 36,5 одсто укупне спољнотрговинске размене аграрних производа у вредности од 1,190 милијрди  долара

Од тога је  вредност извоза аграрних производа 960,2 милиона долара, што је за 3,5 одсто више него у истом периоду претходне године.

- Вредност извоза аграрних производа је 4,2 пута већа од вредности увезених аграрних производа, а покривеност увоза извозом у односу на исти период претходне године у Војводини  је повећана за 15 одсто - рекао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић. - У спољнотрговинској размени аграрних производа, Војводина је остварила суфицит у износу од 729,7 милиона  долара. У укупном извозу привреде Војводине од јануара до августа извоз аграрних производа учествује с 26,7 одсто, док је вредност увоза пољопривредних производа у укупном увозу 6,1 одсто.

Најзначајнији производи аграрног порекла у извозу су: кукуруз и то меркантилни у вредности од 191,2 милиона  долара , шећер у вредности од 64,8 мил долара, уље од сунцокрета у вредности од  41,4 милиона долара и пшеница у вредности од 36,5 милиона долара  

У укупној вредности извоза аграрних производа Војводине, житарице и производи од житарица учествују с око 31,6 одсто,  док извоз кукуруза сам учествује с 20 одсто, па се раст извоза аграрних производа и даље одржава извозом кукуруза.

Д.Мл.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести