За финансирање предузетника обезбеђено 500 милиона динара

БЕОГРАД: Министарство привреде објавило позив за финансирање развојних пројеката и у ту сврху обезбедило је за предузетнике и мала и средња предузећа 500 милиона динара бесповратно до краја 2018. године. 
Vlada Srbije
Фото: Tanjug

За ова средства, како пише на сајту Министарства привреде, моћи ће да се конкурише до утрошка расположивог новца и то до 31. децембра ове године. 

Како се наводи, привредни субјекти могу да остваре право на финансијску подршку до 20 одсто бесповратних средстава од вредности инвестиционог улагања, док ће преостали износ вредности пројекта финансирати Фонд за развој. 

Средства опредељена Програмом намењена су за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање производног или пословног простора, складиштење производа... 

Такође, новац ће моћи да се користи и за куповину нове или половне производне опреме, доставна возила за превоз сопствених производа, трајна обртна средства која могу да чине највише 20 одсто укупног инвестиционог улагања као и за набавку софтвера и друго. 

Услови из конкурсне документације кажу да износ укупног улагања не може бити мањи од 1,25 милиона динара (кредит у износу од милион динара и бесповратна средства од 250.000 динара), нити већи од 62,5 милиона динара (кредит од 50 милиона и бесповратна средства од 12,5 милиона динара). 

За предузетнике, минимални износ укупног улагања је 375. 000 динара (кредит 300. 000, и бесповратна средства 75. 000 динара), пише на сајту министарства. 

Рок отплате кредита за правна лица је до 10 година, у оквиру кога је период мировања до једне године и за предузетнике до 8 година, са грејс периодом од такође годину дана. 

Каматна стопа, уз примену валутне клаузуле, износи 1,5 процената годишње уз гаранцију банке и три процената годишње уз остала средства обезбеђења. 

За привредне субјекте из недовољно развијених крајева обезбеђене су ниже камате, а каматна стопа уз примену валутне клаузуле износи 1,4 процената на годину дана уз банкарску гаранцију, односно 2,8 процената уз остала средства обезбеђења. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести