Апелациони суд коначно пресуђује Пузигаћи за Татона

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду разматраће у среду, 12. фебруара жалбе на пресуду којом је на 12 година затвора осуђен Дејан Пузигаћа, са монашким именом Сава, поводом оптужби да је учествовао у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Након неколико суђења и укидања првостепене пресуде, Апелациони суд сада мора да донесе коначну - правоснажну пресуду.

Овај суд може да пресуду потврди, да је преиначи у погледу висине казне, а може и да отвори главни претрес и сам изведе доказе које сматра кључним за пресуђење.

Последња пресуда, на коју су изјављиване жалбе које ће бити разматране, изречена је Пузигаћи у јулу 2019. године.

У првом поступку, који је вођен против више изгредника, док је Пузигаћа био у бекству, он је првостепеном пресудом био осуђен на 32 године затвора, али му је казна одлуком Апелационог суда 2012. године смањена на 14 година затвора.

Пузигаћа, који се терети за кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву, и даље је у притвору Окружног затвора у Београду у којем је се налази од изручења из Грчке, где је ухапшен након вишегодишњег бекства.

Након изручења из Грчке њему је дозвољено понављање кривичног поступка, односно ново суђење са правом жалбе.

Током скривања Пузигаћа се замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава, па се на суђења појављивао у монашкој одори.

Татон је тешко повређен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници.

На почетку поновљеног суђења у априлу 2017, Пузигаћа је негирао учешће у тучи, тврдећи да уопште није био на Обилићевом венцу у време нереда и туче навијача Тулуза и Партизана.

У случају убиства Татона, Ðорђе Прелић, који је такође у одсуству био осуђен на 15 година затвора, прошле године је новом пресудом правоснажно осуђен на 10 година затвора.

Прелић је пет година био у бекству до хапшења у Шпанији која га је изручила Србији 2014. године.

Осим Пузигаће и Прелића, осталих 12 оптужених за убиство Татона су раније осуђени на затворске казне и већ су пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести