Апелациони суд закључио суђење Шарићевој групи, следи пресуда

БЕОГРАД: Пред Апелационим судом у Београду је одржано другостепено суђење четворици припадника групе Дарка Шарића, која се терети за кријумцарење укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Суд је истовремено окончао суђење, које је претходно било предвиђено да траје три дана, а правоснажна пресуда целој групи Дарка Шарића може да се очекује у наредном периоду.

Пошто је поступак већ једном био враћен на поновно суђење, јер је 2016. године укинуо првостепену пресуду, Апелациони суд сада треба да донесе коначну-правоснажну пресуду о овом случају.

Он може да првостпену пресуду потврди или је преиначи у погледу одлуке о казнама (да их смањи или повећа) или другим детаљима.

Овај суд је након разматрања жалби на првостепену пресуду из децембра 2018. године, одлучио да отвори претрес и сам изведе доказе које сматра кључним за пресуђење у односу на Милоша Цајића, Владимира Рачића, Марка Рачића и Бобана Стојиљковића.

Овај претрес се није односио на Дарка Шарића и остале оптужене, који нису ни дошли у суд.

На данашњем суђењу Бобан Стојиљковић и Милош Цајић су остали при својим одбранама да нису учествовали ни у каквом шверцу кокаина.

Стојиљковић је првостепенеом пресудом Специјалног суда у Београду ослобођен за шверц кокаина, али је тужилац уложио жалбу тражећи да се он ипак прогласи кривим и казни.

Тужилаштво је у жалби тражило и да се Шарићу повећа казна тако да се осуди по строжем закону, док су оптузени и сам Шарић тврдили да нема доказа против њих.

Председавајући петочланог већа Милимир Лукић у законском року ће донети пресуду, а очекује се да то буде за месец дана.

Веће може да потврди или преиначи првостепену пресуду.

Специјални суд у Београду је након поновљеног суђења, 10. децембра 2018. године првостепеном пресудом осудио Дарка Шарића на максималну казну од 15 година затвора као организатора криминалне групе која је кријумчарила кокаин, а његове сараднике и припаднике групе на казне од годину до 15 година затвора, док је двојицу ослободио од оптужби за помагање извршиоцима после извршног кривичног дела.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести