Дел Понте: Превише је касно за истину о злочинима на Ким

БЕОГРАД: Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.
karla del ponte, EPA/SALVATORE DI NOLFI
Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI

"Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Косову, а поготово о Жутој кући. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успели рекла је Дел Понте данас у телефонском разговору за Танјуг.

Дел Понте је тако одговорила на питање Танјуга да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, кој ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

"Најс, колико се сећам, није био умешан у случај истраге о Жутој кући", рекла је Дел Понте и додала да не зна да ли ће суд после толико времена моћи да утврди истину.

Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "жута кућа", што је како је данас навео медијима, својевремно тврдила и Карла Дел Понте.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу орворена је пре десетак година, а Дел Понте је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартијиу рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "жутој куци" , а да при том није знала да су "доказни узорци били уништени". 

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио", рекла је она тада. 

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести