Два питбула до смрти изуједала старца у Петроварадину, власница ухапшена

У стравичном нападу који се догодио у понедељак рано ујутру у Петроварадину, смртно је настрадао Ђурађ Марчета (84), кога су испред кућних врата

 његове куће на Буковачком путу готово растргла два комшијска питбула. По свему судећи, власници су током ноћи пустили псе из бокса у двориште куће, а по првим информацијама, несрећа се догодила јуче око 6 часова.

Полиција претпоставља да су пси јурили за мачком несрећног старца, на коју су, како кажу комшије, често кидисали. Јурећи су прескочили ограду и ушли за мачком у двориште Ђурђа Марчете. Он је вероватно покушао да их отера и одбрани мачку, али су пси кренули на њега, оборили га на земљу и изуједали до смрти.

Старац је у својој кући живео сам, док је у кући породице Максимовић, чији су пси усмртили комшију, у тренутку када се догодио напад, била само жена с двоје мале деце јер је њен супруг на путу у иностранству. Она је у неком тренутку чула лавеж и чудне звуке, али када је изашла, већ је било касно.

По речима комшија, Максимовићи питбуле имају већ две-три године и до сада њихови пси нису правили проблеме иако су често били ван бокса, односну у дворишту њихове куће, на чијој капији је истакнуто упозорење о присуству паса. 

Преврнуте канте за смеће, разбацане ствари и трагови крви у дворишту куће Ђурђа Марчета указују на ужасну несрећу, али и борбу за живот коју је водио с разјареним псима.

На лице места убрзо су стигли полиција и тужилац, који су обавили увиђај, а након тога, полиција је привела власницу паса И. М. (1987), којој је одређено задржавање до 48 сати због сумње да је учинила тешко дело против опште сигурности и у законском року биће доведена на саслушање судији за претходни поступак.

Директор новосадског јавног предузећа „Зоохигијена и ветерина” Александар Бурсаћ изјавио је да су пси који су у Петроварадину усмртили човека тренутно у њиховом прихватилишту на посматрању, а узети су им брисеви са шапа и вилице.

По Бурсаћевим речима, „Зоохигијена” је нешто пре седам сати добила позив од МУП-а и пријаву да се на тој локацији догодио напад паса са смртним исходом.

– Наша је екипа је у 6.58 часова стигла на лице места и ухватила те псе, а од полиције смо замољени да узмемо форензичке брисеве с њихових шапа и уста и то су моје колеге и урадиле, а затим су псе сместили у наша возила, док је републички ветеринарски инспектор сачинио записник којим нам се налаже да те псе одведемо у прихватилиште на посматрање – рекао је Бурсаћ.

Он је казао да се, колико је њему познато, ради о власничким псима, чији је власник тренутно у Немачкој, а пси су боравили у кућном дворишту и с њима је била супруга власника.

– По њеним речима, пси су појурили за мачком која је побегла кроз међукомшијску ограду, коју су пси прескочили, а комшија је изашао да одбрани ту мачку и они су и њега напали и усмртили га – рекао је Бурсаћ.

Он је истакао да сваки пас мора имати одговорног власника и да је само то битно, а не о којој раси паса се ради.

Н. Перковић

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести