Елез под истрагом у предметима "Беливук" и "кавачки клан"

БЕОГРАД: Босански криминалац Дарко Елез под истрагом је због сумње да је сарађивао са криминалној организацији Вељка Беливука, као и црногорског "кавачког клана", поред истраге која се против њега већ води у Босни и Херцеговини којој је након хапшења у Београду изручен 1. марта.
elez
Фото: Youtube Printscreen

Управо из овог разлога босанско тужилаштво за организирани криминал, привредни криминал и корупцију тражило је од Суда БиХ да Елезу продужи притвор за још два месеца.

Ово је први пут да неко тужилаштво потврди да је Елез под истрагом за сарадњу са Беливуком и "кавачким кланом", пошто су до сада медији о томе само незванично нагађали повезујући га и са највишим функционерима МУП-а Србије.

Беливук, како Марко Миљковић и још 20 осумњичених ухапшени су 4. фебруара због сумње да су починили низ кривичних дела, међу којима су убиства и трговина дрогом, све под велом наничке групе "Принципи".

"Кавачки клан" из Црне Горе, који наводно предводи Радоје Звицер, повезује се са активностима Беливука, као и Елеза.

"Продужење притвора затражено је ради неометаног наставка истраге у предмету који Тужилаштво БиХ води заједно са МУП-ом Републике Српске, Државном агенцијом за истраге и заштиту-СИПА, Агенцијом за форензичка испитивања и вештачења, као и другим полицијским и сигурносним агенцијама у БИХ и региону, у оквиру предмета ''Беливук'', ''Кавачки клан'' и другим".

Тужилаштва и полицијске и сигурносне агенције, након изручења Елеза БИХ предузеле су низ истражних активности у вези Елеза и већим бројем са њим повезаних особа.

Уз предлог за притвор достављена додатна документација суду, укључујући и изјаве већег броја сведока.

Продужење је тражено због опасности од бекства, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на сведоке и саучеснике, као и да би боравком на слободи могао починити ново кривично дело или завршити започето.

Такође, продужење притвора затражено је и због сазнања о претњама и застрашивањима сведока у предмету, наводи тужилаштво.

Против Елеза Тужилаштво БИХ води истрагу због тешких кривичних дела организованог криминала извршених у 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Елез је био ухапшен у Београду у децембру 2020. године, где је живео и радио дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Тужилаштво БИХ терети Елеза за тешка кривична дела почињена на подручју Источцног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштећених особа са подручја Источног Сарајева и БиХ.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Елеза тужилаштво БИХ такође терети ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године.

Изручење по овим оптужабама спрски судови су одбили, што значи да за та кривична дела БИХ не може да му суди.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БИХ.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести