Гинису ће се ипак судити у Основном суду

НОВИ САД: Новосађанину Борису Радовановићу (48), званом Гинис, који је лишен слободе крајем претпрошле године у Солуну после седмогодишње потраге због 30 разбојништава, поново ће се судити за разбојништва, али у Основном суду.
ginis
Фото: Приватна архива

Наиме, ванрасправно веће је уважило приговор његовог браниоца, који је лане у новембру, пре почетка главног претреса, тражио да се Виши суд огласи стварно ненадлежним за поновљено суђење. Списи су прослеђени Основном суду на даље поступање.

Подсетимо, Радовановић је у одсуству осуђен на две деценије затвора због 30 пљачки, а кривични поступак је правоснажно окончан 8. августа 2014. године. Осим затворске казне, тада му је изречена и мера обавезног лечења због болеси зависности.

Радовановић је, после седмогодишње потраге, ухапшен 22. децембра 2016. године у Солуну, а после молбе Министарства правде упућене грчким властима, он је 23. јуна 2017. године испоручен нашој земљи.


Писао „Дневнику” из Грчке, новогодишња честика с Клисе

Након хапшења у Грчкој претпрошле године, Гинис се писмом јавио и Редакцији „Дневника” и наговестио да ће имати нешто важно да каже у своју одбрану, те да код нас његов случај није представљен онако како се десио.

И након што је из Грчке испоручен Србији, Борис Радовановић је из затвора у Сремској Митровици у неколико наврата писао „Дневнику”. Из затвора на Клиси крајем прошлог децембра послао је „Дневнику” новогодишњу честитку.


Иначе, њему се 2009. године судило због разбојништава. Радовановић је био у притвору новосадског Окружног затвора на Клиси од краја јануара 2008. године, када је лишен слободе с још једним суграђанином, непосредно после разбојништва у једној радњи.

Почетком августа 2009. године је имао заказан термин код приватног зубара, а то му је био трећи долазак у приватну ординацију у Улици Аугуста Цесарца.

Њему су руке, наводно, прописно биле везане лисицама, а када су затворски стражари отворили врата полицијског возила, Радовановић је једног од њих одгурнуо и дао се у бег.

На раскрсници улица Лазе Костића и Аугуста Цесарца, десетак метара даље, на мотору је био возач с кацигом на глави и чекао Радовановића. Наводно, чувар је потрчао за њим, упозоравајући га да стане, али је возач са сапутником-бегунцем, великом брзином утекао.

Како смо писали, Радовановић, који је раније због крађа и разбојништава у затвору провео шест година, а међу Новосађанима је постао познат и по томе што је 1996. године преко лука некадашњег Жежељевог моста најпре превезао мотоцикл „сузуки”, а затим и „југо”. Због тога је доспео у „Гинисову књигу рекорда” и добио поменути надимак. Он је покушао подвиг и камионом тротонцем, али полиција га је спречила.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести