Голобради разбојници отимају накит

Новосадска полицијска управа расветлила је овог месеца 40 дрских крађа почињених за више од пола године, за које се терете само тројица осумњичених,

а по свој прилици, ускоро ће се број решених отимачина бити још већи. Припадници Криминалистичке полиције су почетком месеца ухапсили П. Б. (27) и З. А. (25) из Бача, који су непријављено боравили у Новом Саду. Првоосумњичени се до сада терети за 33 тешке крађе почињене тако што је у улазима стамбених зграда Новосађанкама отимао златан накит. Сумња се да је у једном случају, не могавши да стргне ланчић с врата. ударио жртву у пределу груди, оборио је на тло и тако починио разбојништво.

Новосађанин С. М. (18) терети се за шест дрских крађа над дамама почињених на Лиману, Новом насељу и Телепу, које је наводно чинио због коцкарских дугова направљених у кладионицама.Последњи случај отимачине забележен је пре три дана, када је деветнаестогодишњи С. К. у Улици цара Душана отргао три златна ланчића с врата једне Новосађанке (70).

Убрзо по позиву оштећене, полиција је претрагом оклоних улица пронашла осумњиченог и украдени накит вратила власници.  Заједничко за све те случајеве је да су на мети осумњичених биле жене, а занимљиво је да се појављују веома млади извршиоци тих тешких дела, с обзиром на то да су многи повратници у тој врсти криминала смештени иза браве. 

У случају окривљеног П. Б. из Бача, 33 дрске крађе почињене су од октобра прошле године до 1. јула ове, при чему је откидао ланчиће с Новосађанки. Он их је пратио, долазио до улаза и кад би оне покушале да отворе врата лифта, отргнуо им накит. Раније није био евидентиран по тим кривичним делима већ по крађама, провалама и још неким. Нападао је обично имеђу девет и 19 сати, а жртве немају нешто заједничко – старе су између 20 и 85 година.

Нападачи обично после праћења особа прилазе отпозади и десном руком кидају ланчиће. Буде случајева да су веома љубазни и отварају врата дамама.Поменути осумњичени није наркоман и коцкар, како то често бива, навео је да се тиме бавио да би живео лагодним животом и купио скупа кола. Имао је на уму одређени модел и тип аутомобила.

Ове врсте тешких крађа дешавају обично од краја априла до почетка септембра, кад су даме лаганије обучене. Понекад се, уз ланчиће, на мети нападача нађу и торбе. Иначе, та дела ретко се дешавају у осталих 11 општина Јужнобачког округа.Ваља напоменути да у случајевима кад полиција открије да је нека златара откупила злато без узимања података о продавцу, подносе се кривичне пријаве за прикривање

Иначе, З. А. из Бача (18), ког смо споменули на почетку текста, осумњичен је за пет дрских крађа која је учинио крајем прошлог месеца возећи украдени мотор на Салајци, Подбари, Булевару ослобођења и Новом насељу. Он је прилазио женама на бициклу и отимао ствари из њихових корпи. Он до сад није имао ниједно забележено кривично дело, није наркомански зависник, али је имао коцкарске дугове.  На крају, треба нагласити да није препоручљиво да женске особе носе новачанике у руци „на извол’те“, а торбе и ствари не треба остављати без надзора у корпама бицикла. Такође, никако се не саветује да пружају отпор нападачима, већ да запамте њихов опис и да догађај што пре пријаве полицији. 

М. Вујачић
 

EUR/RSD 117.5574
Најновије вести