Градска чистоћа оштећена за више од 100 милиона динара?!

БЕОГРАД: Градска чистоћа годинама судским путем покушава да докаже како је преварена у послу са постављањем подземних контејнера, у време владавине Демократске странке и Ђиласових сарадника, пише портал embargo.rs.
gradskacistoca.rs
Фото: gradskacistoca.rs

Један од главних саучесника у овој системској крађи је бивши директор Градске чистоће, Александар Стаменковић, који је 2014. године приведен због сумње да је са сарадницима преко ове фирме оштетио државу за чак 169 милиона динара, пише портал embargo.rs.

Како је заједно са Ђиласовом гарнитуром сарадника, и Стаменковић у пакету са Демократском странком отишао са власти, није био доступан за коментар о овој превари деценије, а тренутни директор Градске чистоће, Мића Богдановић, који је радио у фирми и у време директоровања Стаменковића тврди „да он није више у земљи, да је негде у иностранству“.

Јавно комунално предзеће Градска чистоћа је 2011. покренула поступак  за јавну набавку подземних контејнера  запремине три метра кубна укупно 1800 комада. На разним  локацијама широм Београда.

Првих 157 подземних контејнера уграђено је 2010. године у Булевару краља Александра после његове обнове. „Чистоћа” их је купила од фирме „Благојевица” из Младеновца, регистроване за делатност хладног вучења жица. Иста фирма, заједно са предузећем „Блок”, била је првопласирана и на тендеру који је „Чистоћа” расписала у јануару 2011. године с намером да набави још 1.800 контејнера. Шансе да неко други добије тај посао биле су готово никакве већ и због тога што је услов био да понуђач докаже да је у претходне три године произвео подземне контејнере вредне најмање 25 милиона динара, а „Благојевица” је у Србији била пионир у том бизнису.

Нови уговор им је био гарантован и тиме што је тендерска документација, описујући какви су контејнери потребни, практично нацртала оне какве су већ уградили у булевару.

Због тога је, осим „Блока” и „Благојевице”, понуду на крају дао само још један конзорцијум од 22 фирме које су откупиле тендерску документацију. Остали су одустали јер, како кажу представници неких од тих предузећа, није било начина да до детаља прекопирају контејнере из булевара за свега два месеца, колики је рок био прописан тендером.

 

Како портал Ембарго.рс пише, остали су ускраћени за одговор због чега  фирма „Блок“ д.о.о. није испоштовала ставке уговора о уградњи подземних контејнера, по питању квалитета, чишћења околине после уградње…

-Уговорна обавеза фирме Блок била је да по извршеној уградњи свакога понаособ подземног контејнера са локације уклони непотребни материјал и опрему и врати у првобитно стање  простор око контејнера ( бетонирање, асфалтирање,поправка зелене површине и сл.) – тврди саговорник Ембарга.рс који је упућен у овај случај. – Међутим, фирма Блок је врло мало урадила по овој уговорној обавези, па је зато  ЈКП Градска чистоћа морала да ограђује  радне локације, да одвози ископану земљу и шут, док је за  враћање у првобитно стање простора око контејнера морала да ангажује Београд-пут. И за то је морала да им плати око 170 милиона динара. Али то нису били једини проблеми, јер се основано сумња да  се нису придржавали потзребни стандарда у избору материјала за  подземне контејнере, па се дешава да су потребне  поправке или замене појединих делова, без обзира што је Градска чистоћа за резервне делове имала посебан уговор са њим.

Подземни контејнери су суксцесивно  испоручивани и према налазу Градског завода за вештачење бр.Г.313/14 од 29.09.2014. уграђено је укупно 1738 контејнера, док се 28 комада налази на складишту.

У налазу Градског завода за вештачење констатује се између осталога следеће:

„ Током редовног  коришћења контејнера уочени су  бројни недостаци који су се састојали пре свега  у изузетно брзом пропадању и корозији уграђених материјала“.

Ради тога је тужилац ангажовао  Градски завод за вештачење да се извештачи квалитет испоручене опреме и изведених радова. Али, задатак вештачења је  био је и обрачун настале штете коју је претрпела Градска чистоћа због неиспуњених уговорних обавеза  фирме Блок у погледу набавке, уградње и одржавања подземних контејнера. На располагању вештацима је била сва документација коју је Градска чистоћа имала на располагању:

-Према мишљењу вештака недостаци су уочени на 41 одсто од укупног броја контејнера – прича саговорник Ембарга, који је имао увид у налаз вештака. – Такође је констатовано да се нису користили адекватни материјали у изради контејнера, поготово пластични делови који су брзо добили тежа оштећења напрслине.

И вештаци су проценили укупну штету на контејнерима  од 108.775.000,00 динара. Толико се тражи и у одговору на тужбу фирме Блок као накнада штете.

-Битно је напоменути да оштећења контејнера нису настала редовном експлоатацијом, већ очигледно због лоших уграђених материјала – тврди исти саговорник. – Дата је и гаранција од 5 година и да се у том року отклоне сви недостаци, али је проблем настао што извођач радова, фирма Блок није хтела да потпише записник о примопредаји подземних контејнера, управо знајући да се од тог датума тече и гарантни рок. Било је много састанака, али проблеми нису решени, јер су представници фирме Блок упорно тврдили да су оштећења настала вандалским понашањем грађана и нестручним руковањем радника Градске чистоће?! Оправдање за  неотклањање недостатака у гарантном року правдали су чињеницом да нису потписани записници о пријему, а управо су они одбијали да их потпишу, зашта постоје бројни сведоци који су предочени суду.

Ранији судија у овом случају у Привредном суду одбио је да прихвати унапред урађени  налаз и мишљење вештака Градског завода за вештачење, који је Град Београд уредно доставио уз тужбу, па ће највероватније нови судија овога случаја – тражити ново вештачење.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести