Из Србије Стразбуру стигло 2.128 тужби

Европски суд за људска права је током 2018. године из Србије примио 2.128 тужби, што је 1,5 пута више него 2017.
strazbur, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Гледано по глави становника, Црногорци, Срби и грађани Босне и Херцеговине су међу онима који су се у 2018. години највише жалили Суду у Стразбуру. Најмање тужби у истом периоду стигло је из Велике Британије, Данске, Немачке и Ирске.

У годишњем извештају Европског суда за људска права наводи се да од пријава из Србије њих 1.224 прошле године није прихваћено, односно да је одбачено, а да су пресуде су донете у 45 предмета. Неки од њих обједињени су једном пресудом, тако да је по тужбама из Србије у Стразбуру током 2018. године изречено укупно 13 пресуда, од којих је у 12 случајева установљен најмање један прекршај Конвенције о људским правима.

Суд за људска права у Стразбуру је од 1959. године (када је основан) до 2018. године донео 173 пресуде по предметима из Србије. Најчешће установљни прекршаји односили су се заштиту имовинских права и дужину судских процедура.

Тренутно су пред Судом у Стразбуру 1.793 тужбе из Србије.

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је ове недеље да судски поступци трају све краће, што потврђује податак да је Србија данас десета земља по броју представки у Европском суду за људска права у Стразбуру, док је пре неколико година била међу првих пет.

Говорећи о представкама које су у Стразбуру, Нела Кубуровић каже да највећи број њих неће бити узет у разматрање зато што странке нису искористиле сва средства које им је домаће законодавство омогућило да убрзају своје поступке.

– Пре три године смо увели Закон о суђењу у разумном року, који је омогућио странкама да утичу на убрзање поступака, али то није једни начин, јер смо велики део судеће материје изместили из судова и омогућили јавним бележницима и извршитељима да преузму део те материје – рекла је министарка Кубуровић за ТВ „Прва”.

С. Х.

 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести