Миле Јерковић на Флориди, није дошао на суђење Шарићу

БЕОГРАД: Још један недолазак војвођанског бизнисмена Милета Јерковића да сведочи пред Специјалним судом у Београду у процесу против окривљених за прање пара Дарка Шарића, као и „стварна природа” његовог сведочког  статуса доминирали су као тема одбране и на јучерашњем рочишту.
Jerkovic_02
Фото: Dnevnik.rs

Главни судија Синиша Петровић обавестио је учеснике у поступку да је половином октобра суд добио извештај надлежне полицијске управе у којем се наводи да уручење позива том сведоку није било могуће и да им је „Ђорђе Јерковић, братанац Милета Јерковића, рекао да је он на Флориди, и да не зна кад ће се вратити у Србију, односно да је његов долазак неизвестан”.

Одлуком судског већа прочитани су Јерковићеви искази које је дао током 2011. и 2016. године.

Пре тога је одбрана предлагала да се сви Јерковићеви искази издвоје из списа, а оптужба се томе противила, наводећи да се „ради о законито прибављеним исказима и да суд треба да им поклони веру”.

Адвокат Драган Плазинић, бранилац једног од окривљених, приговорио је да је упитно како је Миле Јерковић постао само „обичан” сведок, али и Јерковићева улога у преткривичном поступку. 

– Једно лице које је било окривљени постало је сведок на волшебан начин – рекао је Плазинић. – Сви га сматрају за сведока-сарадника. Њему је дата могућност да не одговара за осталих осам кривичних поступака који се против њега воде, а не одговара јер је побегао у Америку. Он неће да дође да не би био ухапшен.

Одбрана, наиме, истиче да је у том поступку, као и у још једном, „спорно“ све у вези с Јерковићем.

Адвокат Плазинић је изнео мишљење да је Јерковић „инструментализован за потребе поступка, да ли овог или неког другог није важно”, те нагласио да је „скандал да он не дође и никада не објасни све”. 

– Он је један прикривени иследник, чији је статус противзаконит – рекао је Плазинић. 

Првооптужени у том процесу је Дарко Шарић, а осим њега је обухваћено више од десеторо окривљених, и сви апсолутно негирају оптужбе.

Оптужница терети Шарића да је успео да део свог новца, који је зарадио, наводно, „нелегално, трговином кокаином”, употреби у приватизацији неколико предузећа на туђа имена, да  је отварао предузећа, инвестирао у вредне некретнине и „на тај начин опрао више од 20 милиона евра”.       Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести