МУП: Игор Јурић напустио састанак, јер није било министра Вулина

БЕОГРАД: Министарство унутрашњих послова саопштило је да је оснивач Фондације "Тијана Јурић", Игор Јурић, данас напустио састанак у МУП-у о увођењу Амбер алерт система, јер није био присутан министар Александар Вулин.
igor juric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Министарство унутрашњих послова наводи да је Игор Јурић напустио састанак на коме је са професионалцима, који се годинама уназад баве проблематиком нестале деце, требало да разговара о модалитетима уводења Амбер алерт система у Србији.

"На састанку чије је одржавање данас покушано у Министарству унутрашњих послова, а који је наложио министар унутрашњих послова Александар Вулин, били су присутни представници свих линија рада Министарства који су укључени у ту проблематику", каже се у саопштењу.

МУП наводи да су на састанку били државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић, шеф Одсека за потраге Управе криминалистицке полиције Зоран Вуковић, шеф Одсека за малолетничку делинквенцију Управе криминалистичке полиције Оливера Зечевић, представници Секретаријата Министарства унутрашњих послова, као и Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање.

Истине ради, како се напомиње, законска заступница Фондације "Тијана Јурић" Маја Атанасковић је на почетку састанка, у кратком излагању, изнела предлог и видење ове организације како би будући Амбер алерт требало да изгледа.

"Након њеног излагања, Јурић је прекинуо састанак, уз опаску да је очекивао озбиљност, коју је требало, по његовом виђењу, да означи присуство министра унутрашњих послова Александра Вулина", саопштио је МУП.

Верујемо да Јурић овом проблему приступа озбиљно и да му је намера да систем буде уведен за добробит све наше деце, али не можемо да не приметимо да је његово понашање у најмању руку изненађујуће, навео је МУП.

Из МУП-а истичу да од "некога ко се залаже, барем декларативно, рекло би се за професионализам, очекујемо да му мишљење и знање професионалаца, који се годинама уназад баве овим послом буде, важније од присуства министра на састанку".

"Чудно је одбијање разговора са људима из струке, а инсистирање на присуству искључиво министра, могло би да доведе у сумњу мотиве Јурића, који због оваквих иступа, могу деловати политички мотивисани", оценио је МУП.

"Истовремено, опаска да присуство министра наводно треба да покаже како држава приступа овом проблему, неодрживо је, с обзиром да је Министарство унутрашњих послова у контакту и сарадује са Фондацијом Амбер алерт Европе са којом води интензивне разговоре о модалитетима уводења тог система у Србију, уз поштовање домаћег позитивног законодавства", саопстио је МУП.

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести